מגובה של 180 מטרים טורבינות הרוח הענקיות שהוצבו באחרונה ברמת הגולן מרשימות במיוחד. הן מוגדרות פרויקט לאומי לייצור חשמל ירוק ומיליארדי שקלים כבר הושקעו במיזם. 34 טורבינות ראשונות כבר הותקנו (מתוך כ-100 שאושרו בוועדות התכנון) אך במקביל הן מעוררות התנגדות עזה מצד תושבים וההנהגה המקומית שמבקשת עכשיו לעצור את המשך ההקמה שלהן.

טורבינות ברמת הגולן (צילום: אבי הירש, רחף צילום ותיעוד פרויקטים מהאוויר)
טורבינות ברמת הגולן | צילום: אבי הירש, רחף צילום ותיעוד פרויקטים מהאוויר

לדברי ראש המועצת האזורית גולן, חיים רוקח "מה שיקרה זה שהגולן יהפוך להיות סוללה אחת גדולה שתספק חשמל לכל הארץ, אבל תושבים לא יהיו כאן". לדבריו "צריך לעצור את המהלך הזה, לחכות איזה 5 שנים, לבדוק מה עושות הטורבינות למאביקים, ולאחר מכן לקבל החלטה".

עוד לפני שהוקמה טורבינה אחת עלו התנגדויות וטענות מצד תושבים וגופי שמירת טבע על יעילות אנרגיית הרוח, פגיעה בבעלי החיים ובתושבי הגולן. "יש פה פגיעה בבעלי כנף, בסירין וגלבוע. הפגיעה היא עצומה הרבה יותר באלפי אחוזים מעל מה שצפו. חקלאים כבר מדווחים שלא ניתן לעשות יום עבודה מתחת לטורבינות המסתובבות" מדגישה ניקול בכר, תושבת עין זיוון.

טורבינות ברמת הגולן (צילום: חדשות 12)
טורבינות ברמת הגולן | צילום: חדשות 12
ניקול בכר, עין זיוון  (צילום: חדשות 12)
ניקול בכר, עין זיוון | צילום: חדשות 12

בנוסף לכל אלו מדובר בהרבה מאוד כסף. חברת אנלייט שמקימה את הטורבינות משלמת שכירות שנתית של 35 אלף שקלים על כל עמוד ליישוב שמשכיר את השטח. קיבוץ מרום גולן שמבקש להקים 11 טורבינות נוספות כשותף עם אנלייט כבר צופה הכנסה שנתית של מיליוני שקלים. לדברי גבי קוניאל מהקיבוץ "מרום גולן, בחלקה במיזם, ואני לא מתבייש להגיד כזה, אמורה ליהנות מכ-4 מיליון שקל בשנה מפרויקט שאני מקווה שיקום. עם ישראל זקוק לשיתופי פעולה במציאות של ימינו, בין ההתיישבות לבין היזמים".

בינתיים, פרויקט הענק מתקדם והוא החל כבר לפעול לאחר טקס מרשים בחודש שעבר בנוכחות נשיא המדינה, שרת האנרגיה ונכבדים שונים. ומי לא הוזמן? תושבי הגולן. לא התומכים ולא המתנגדים.