חודש אפריל היה החם ביותר בהודו ופקיסטן בכל הזמנים, כך עולה מבחינת נתוני מזג האוויר במדינות. הטמפרטורות הממוצעות בצפון-מערב ומרכז הודו בחודש אפריל היו הגבוהות ביותר שנמדדו ב-122 השנים שבהן מתבצע רישום של מעלות החום במדינה, עם 35.9 ו-37.78 מעלות בהתאמה, כך לפי השירות המטאורולוגי בניו דלהי.

בחודש האחרון חוותה ניו דלהי שבעה ימים רצופים שבהם נמדדו יותר מ-40 מעלות – 3 מעלות יותר מהטמפרטורה הממוצעת לחודש אפריל. בכמה מדינות בהודו הביא גל החום הקיצוני לסגירת בתי ספר, פגיעה קשה בחקלאות ומכות קשות באספקת החשמל והאנרגיה. בכירים בהודו קראו כמה פעמים שונות לאזרחים להעדיף להישאר בבית ולא להסתכן במכת חום או התייבשות.

גל חום בהודו (צילום: reuters)
גל חום בהודו | צילום: reuters

גל החום הכה גם בפקיסטן, ממערב להודו, ובכמה ערים במחוז סינד נרשמו שיאים של 47 מעלות. לפי הרשויות באיסלאמבאד, זוהי הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה בדרום מערב המדינה בתאריכים הללו. "זו הפעם הראשונה מזה עשורים רבים שפקיסטן חווה תופעה בשם שנה ללא אביב", אמר שרי רחמן, השר לשינויי האקלים בפקיסטן.

בשבוע הקרוב הטמפרטורות בהודו ופקיסטן צפויות להתייצב ולחזור למידות החום הממוצעות לעונה, אולם מומחים רבים מעריכים כי מדובר כבר באותותיו הברורים של תהליך התחממות כדור הארץ. על פי ההערכות, משבר האקלים יביא לאירועי מזג אוויר דומים ואף קשים יותר בתדירות הולכת ומתגברת. פקיסטן והודו, שתיים מהמדינות המאוכלסות בעולם עם יותר ממיליארד וחצי בני אדם, הן בין המדינות הנמצאות בסיכון הגבוה ביותר להיפגע ממשבר האקלים.

גל חום בהודו (צילום: reuters)
גל חום בהודו | צילום: reuters

"גל החום הזה הוא בפירוש חסר תקדים", אמר לרשת CNN ד"ר צ'אנדני סינג, חוקר בכיר במכון ההודי ליישוב בני אדם וחבר בצוות הבין-ממשלתי לשינויי האקלים. "אנו חוזים בשינוי בעוצמה, בתזמון ובמשך גל החום הזה", אמר, "זה בדיוק מה שמומחי אקלים חוזים כבר שנים ארוכות וזה רק יעמיק ויגבה מחירים יותר כבדים מבריאות האדם".

גל החום מעמיק את החשש למשבר תזונתי עולמי

מעבר לפגיעה הקשה בבריאות האזרחים ובאורח חייהם, גל החום צפוי להכביד אף יותר על משק המזון העולמי, שכבר כעת ניצב בפני אתגרים קשים. על רקע החשש הכבד ממחסור עולמי בחיטה בעקבות המלחמה באוקראינה – כעת גל החום בהודו מציב סכנה נוספת.

הודו מגדלת את מרבית התצרוכת החקלאית שלה בעצמה, אולם כעת נפגע יבול החיטה בהודו באופן דרמטי. בשל הפגיעה, ההערכות הן כי הודו תיאלץ לייבא כמויות גדולות של חיטה ממקורות חיצוניים כדי להשלים את הפערים הגדולים שייווצרו.

גל חום בהודו (צילום: reuters)
גל חום בהודו | צילום: reuters
גל חום בהודו (צילום: reuters)
גל חום בהודו | צילום: reuters

בדרך כלל חווה הודו גלי חום בעוצמות כאלה בחודשים מאי ויוני, אולם הפעם, הופעת השרב כבר בחודשים מרץ ואפריל מהווה מכה של ממש. במדינת פאנג'ב שבצפון-מערב הודו, אשר זכתה לשם "סל הלחם של הודו", כבר מביעים החקלאים חשש מפני הקושי לעמוד בביקושים בתקופה הקרובה.

"בשל גל החום איבדנו כ-500 ק"ג של חיטה לכל הקטר מעובד", אמר גורבינדר סינג, מנהל מערך החקלאות בפאנג'ב. הערכות מוקדמות בהודו מעלות את האפשרות לאובדן של בין 10% ל-50% מיבול החיטה בשנה הקרובה. מעבר לפגיעה ביכולתה של הודו לעמוד בביקוש החיטה של האוכלוסייה המקומית, כעת עולה חשש כי לא תוכל לעמוד בהתחייבויות יצוא החיטה שלה עבור מדינות שרק לאחרונה ביקשו למצוא ספק חדש במקום אוקראינה.