מטוס הסילון המגושם והמאיים, שזכה לשמות "מטוס יום הדין" ו"הקרמלין המעופף", היה אמור לטוס בשמי רוסיה ב-9 במאי, הים שבו הגוש המזרחי מציין את הבסת הנאצים במלחמת העולם השנייה. המבצר המעופף הופיע בחזרות למטס יום הניצחון, אולם היה בולט בהיעדרו. בקרמלין טענו: "הופעתו בוטלה בגלל תנאי מזג האוויר".

מדובר במטוס תובלה מתוצרת איליושין, שעבר התאמה ושדרוג. לפי מומחים, זהו המטוס העיקרי הכולל את יכולות השליטה והבקרה של הרוסים, ובמהותו - מאפשר לנהל את המדינה תוך כדי טיסה.

הקרמלין המעופף מעוצב ומתוכנן כדי להגן על ולדימיר פוטין בתרחיש הגרוע ביותר של תקיפה, כולל מלחמה גרעינית. "רוסיה אמורה להשתמש במטוס הזה כדי לפנות את כל ההנהגה שלה מהקרקע, כדי לשמור עליה בטוחה ולאפשר לה לשרוד מתקפה גרעינית", הסבירה קייטלין לי ממכון מיטשל ללימודי תעופה וחלל.

היכן שאמורים להיות ממוקמים חלונות - ניתן לראות בבירור את החומר המסיבי שממנו בנוי המטוס, זאת כדי למנוע אפשרות של ניפוצים כתוצאה מההדף של פיצוץ גרעיני; החלונות היחידים מצויים בתא הטייס. המומחים מסבירים כי מטוס יום הדין הרוסי הוא למעשה מפקדה מעופפת עם ציוד תקשור מתקדם, שאמור לאפשר לפוטין להורות על תקיפות צבאיות כאלה ואחרות.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין  (צילום: AP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: AP

"ניסיון לאותת על מוכנות גבוהה יותר להשתמש בכלי נשק גרעיניים"

בחלקו העליון של המטוס ישנו מבנה כיפתי, והוא זה שמאפשר את התקשורת עם גורמים אחרים באוויר ועל כדור הארץ כמעט בכל תנאי ומצב, גם במצבי קיצון אטמוספיריים ובכל תנאי מזג האוויר האפשריים. ניתן למלא דלק מחדש בכלי הטיס המיוחד הזה תוך כדי טיסה, כדי לאפשר לו להישאר באוויר לזמן ממושך, יותר מהרגיל עבור מטוסי סילון רגילים.

"הקרמלין המעופף" (צילום: רויטרס)
"הקרמלין המעופף" | צילום: רויטרס

מאז 2010 לא נצפה הקרמלין המעופף במצעד יום הניצחון, אך הפציע לפני כמה ימים בחזרות לאירוע. מומחים הסבירו כי הכללתו בחזרות הפעם, עשויה להוות איתות מצידו של פוטין למערב. זאת על רקע המלחמה באוקראינה שממשיכה להוות גורם המפר את האיזונים העדינים במערכת הבין-לאומית, שבמידה רבה תלויה ביחסים בין רוסיה לבין ארה"ב, ועל רקע השיח על הסלמה למלחמה גרעינית, המלווה את הסכסוך הזה כבר מתחילתו. "יתכן שמדובר בניסיון לאותת על מוכנות גבוהה יותר להשתמש בכלי נשק גרעיניים, גבוהה מזו שלנו כאן במערב", מציינת לי.

ישנה אולם גם גרסה אמריקנית למטוס יום הדין הרוסי, ה-E4B Nightwatch; גם הוא נועד להגן על הנשיא ועל ההנהגה האמריקנית כולה, ולאפשר לחבריה להמשיך להנהיג את המדינה ואת הצבא במקרה של מלחמה גרעינית. מדובר למעשה בצי של 4 מטוסים כאלה; הם אמנם אינם חלק ממסעותיו של הנשיא באופן שגרתי, אבל מומחים מסבירים כי אחד מהם תמיד מתודלק ומוכן לפעולה - למקרה שיזדקקו לו.