סגנית נשיא ארה"ב קמלה האריס הכריזה אמש (שני) כי ארה"ב תפסיק לערוך ניסויים בנשק נגד לוויינים בחלל. המשמעות היא שארה"ב תפסיק להשמיד לוויינים בחלל באמצעות טילים - במטרה למנוע פיזור של פסולת חלל המסכנת את תחנת החלל הבין לאומית והאסטרונאוטים. האריס אמרה כי היא מצפה ממדינות נוספות להצהיר הצהרה דומה במטרה לבסס "נורמה חדשה ואחראית בהתנהגות בחלל".

סגנית הנשיא משמשת גם כראש המועצה הלאומית לחלל של ארה"ב, גוף שמוביל את סדר היום של ארה"ב בחלל. "אני חושבת שמדובר בצעד בעל משמעות", הסבירה ויקטוריה סמסון, מומחית לנשק בחלל, "ארה"ב היא המדינה הראשונה להצהיר הצהרה שכזו ואני מקווה שמדינות נוספות ילכו בעקבותיה – במיוחד אלה שערכו ניסויים בנשק נגד לוויניים, אך גם אלה שלא".

הצהרתה של האריס מגיעה 5 חודשים בלבד לאחר ניסוי שערכה רוסיה בטיל נגד לוויינים. על פי ארצות הברית, אותו ניסוי הביא לכ-1,500 חלקיקים פסולת שניתנים לזיהוי ועוד למאות אלפי חלקיקים קטנים יותר. ראש סוכנות החלל האמריקנית, נאס"א, ביל נלסון הוסיף שהפסולת סיכנה גם את תחנת החלל הסינית ואת אנשיה.

הניסוי נערך על הלוויין הסובייטי קוסמוס 1408 ששוגר ב-1982 וכבר שנים רבות לא מתפקד. הוא חג בגובה דומה לזה של תחנת החלל הבין-לאומית ולכן, החשש לפגיעה היה כבד. נד פרייס, דובר מחלקת המדינה האמריקני, אמר כי "זה מעלה את הסיכון לאסטרונאוטים ולטיסות אחרות לחלל".

תחנת החלל הסינית (צילום: יחסי ציבור)
תחנת החלל הסינית | צילום: יחסי ציבור
לוויין (צילום: \shutterstock by Boris Rabtsevic)
לוויין בחלל. ארכיון | צילום: \shutterstock by Boris Rabtsevic

יכול להרוג אסטרונאוט בהליכת חלל

פסולת חלל היא שם כולל לכל מה שמקיף את כדור הארץ ולא נמצא בשימוש. נכון להיום, 2,700 לוויינים של ממשלות וחברות פרטיות מנווטים את דרכם בזהירות בסבך של כ-8,800 טון פסולת, הכוללת משגרים וחלקי משגרים, לוויינים ישנים, ציוד אישי של אסטרונאוטים וסתם חתיכות מתכת ורסיסי צבע.

סדק בשמשת תחנת החלל הבינלאומית כתוצאה מפסולת חלל | צילום: האסטרונאוט טים פיק

רסיס צבע אולי לא נשמע מסוכן במיוחד, אבל צריך לזכור שבגובה של 2,000 קילומטר מעל פני הים – רסיס כזה יעוף במהירות של 36 אלף קמ"ש ויכול להרוס לוויין או להרוג אסטרונאוט בהליכת חלל. כך, למשל, ב-2016 פירור בעובי של חוט דנטלי הספיק כדי לסדוק את שמשת תחנת החלל הבין-לאומית, ולסכן את צוותה. בנוסף, כל התנגשות בין שני עצמים גדולים יוצרים המון עצמים קטנים יותר, שמגדילים עוד יותר את הסיכוי להתנגשויות נוספות בעתיד, אפקט שנקרא "אפקט קסלר" ומאיים לעטוף בעתיד את כדור הארץ בחגורה בלתי-עבירה של פסולת.