ענקית הגז הרוסית גזפרום עצרה את ייצוא הגז שלה לפולין ולבולגריה בעקבות סירובן לשלם עבור האספקה ברובלים. בחברה מציינים כי השירות לא יינתן עד לתשלום במטבע הרוסי. כל זה מגיע בעקבות הוראה של הנשיא פוטין, שניתנה בסוף חודש מרץ, לחייב מדינות "בלתי ידידותיות" לשלם עבור גז ברובלים. בדרך כלל מדינות משלמות מראש עבור הגז שלהן, ולכן מדובר רק בתשלומים עבור אספקה עתידית.

סגן שר החוץ הפולני, מארצ'ין פשידאץ', אמר כי מדינתו תוכל לשרוד ללא אספקה מגזפרום, ואף ציין כי ננקטו זה מכבר צעדים שנועדו להכין את פולין למצב כזה, לפני כמה שנים. עוד הוסיף כי עומדות אפשרויות נוספות כחלופה לגז הרוסי, בין היתר ארה"ב ומדינות המפרץ.

חברת הגז הפולנית PGNiG ש-53% מהגז שלה נקנה מגזפרום ברבעון הראשון, טוענת כי מדובר בהפרת חוזה, וכי ינקטו על ידה צעדים במטרה להשיב את אספקת הגז.

בבולגריה, שר האנרגיה אלכסנדר ניקולוב טוען גם הוא כי אם תיפסק האספקה בחודש אפריל יהיה מדובר בהפרת חוזה, שכן הבולגרים כבר שילמו עבור כך. "כל החובות המסחריות והחוקיות נשמרות וממולאות כמו שצריך, לכן זה ברור שהגז הרוסי הוא נשק פוליטי וכלכלי במלחמה הזו", ציין ניקולוב.

בולגריה נשענת על גזפרום בלא פחות מ-90% מכלל אספקת הגז במדינה. לכן, זה לא מפתיע שגם הבולגרים החלו לחפש מקורות חלופיים. עם זאת, ציינו כי עדיין לא הגיעו לשלב שבו הם נדרשים להגביל את צריכת הגז מצידם של האזרחים, ואילו ראש מפעילת רשת הגז במדינה, בולגרסטראנסגז טען כי בשלב זה האספקה עדיין זורמת.

למה פוטין עושה את זה?

יש מי שרואים בכך ניסיון לחזק את הרובל החבוט, זאת אחרי שנחלש בעקבות הסנקציות. יתכן אף שמדובר בצעד ראשון כחלק מניסיון כולל להפעיל בחזרה לחץ על אירופה, וכי בהמשך נראה שרוסיה נוהגת כך מול עוד מדינות באיחוד.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: AP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: AP

יו"ר הדומה ויאצ׳סלאב וולודין טוען כי השעיית האספקה לבולגריה ולפולין הייתה נכונה, וכי מוסקווה צריכה לעשות את אותו הדבר גם מול מדינות "לא ידידותיות" נוספות. בינתיים בצ׳כיה, הדריכות גבוהה. המדינה תלויה כמעט באופן מוחלט בגז הרוסי, אולם בשלב זה אומר ראש הממשלה, פטר פיאלה, אין מידע או סימן לכל הפרעה באספקה.

אורסולה וון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, אמרה שרוסיה עושה שימוש בגז כ״כלי לסחיטה״, והוסיפה כי האיחוד מוכן לתרחיש כזה, וכי עבדו שם בשבועות האחרונים כדי לוודא שיגיעו משלוחים חלופיים לשמירה על רזרבות בכמות הנדרשת ברחבי אירופה.

איך זה אמור לעבוד?

המהלך של רוסיה הביא לעלייה של כ-25% במחירי הגז באירופה, מה שמפעיל לחץ על התעשייה ועל הצרכנים. 
משמעות הדרישה הרוסית בפועל, היא שרוכשי הגז הרוסי משלל מדינות יפתחו חשבונות ב-Gazprombank, חלק מקונצרן גזפרום, לשם יעבירו כספים ביורו ובדולר. אז, בגזפרומבנק ימירו את המטבעות לרובל, ורק אז יועבר התשלום. מהלך שהונדס כדי להכות בכלכלות אירופה בנקודה שבה אין להן ממש איך להתגונן.

צינור "יאמאל" המספק גז מרוסיה לפולין (צילום: reuters)
צינור "יאמאל" המספק גז מרוסיה לפולין | צילום: reuters

אתמול הסירה גרמניה את התנגדותה לאמברגו על הנפט הרוסי, מה שצפוי לאפשר לאיחוד להשיב ללחץ שמפעילה רוסיה - בלחץ משל עצמה. רוסיה מספקת כ-25% מכלל ייבוא הנפט של האיחוד. הנתון הזה זהה עבור גרמניה עצמה, שהיא מבין המדינות שנשענות באופן הכי משמעותי על הנפט הרוסי באירופה כולה, לכן הייתה מהמתנגדות למהלך. אולם, לא מדובר בייבוא הגז, אלא רק באמברגו המתוכנן על ייבוא נפט גולמי, ומכאן שעדיין לא מדובר במכת מחץ.

רק בשבוע שעבר אמר שר האוצר הגרמני ל-BBC כי יהיה זה בלתי אפשרי מבחינה פיזית לבטל באופן מיידי את התלות של גרמניה בגז הרוסי, תלות של-45% מכלל אספקת הגז במדינה.

המהלך של פוטין ינטרל את הסנקציות של המערב?

אם רוסיה לא תעצור בבולגריה ופולין, יתכן מאוד שתחול הסלמה, שבמסגרתה גם מדינות כמו גרמניה ינקטו בצעדים נוספים וחמורים יותר לצורך ביטול התלות ברוסים. זה יביא כמובן לעלייה נוספת וחדה במחירים ברחבי אירופה כולה, ואף למשבר אספקה. אולם לטענת סגן ראש ממשלת בריטניה, דומיניק ראב, תהיה לך "השפעה מזיקה מאוד גם על רוסיה", מה שאף עשוי להפוך אותה ל"מנודה כלכלית".

מדינות האיחוד נמצאות בעיצומו של מאמץ, הן ברמה המדינתית והן ברמת האיחוד עצמו, שנועד למצוא מקורות חלופיים לגז הרוסי. כחלק מכך, שרת האנרגיה של האיחוד אף פנתה בחודש שעבר לשרה אלהרר בבקשה מישראל לייצא גז לאירופה, כפי שפורסם כאן לראשונה.

עם זאת, יש לזכור כי הגז הרוסי מהווה כ-40% מכלל הגז המיובא לאירופה, זוהי כמות לא מבוטלת. לכן, זה לא מאוד מפתיע שכפי שמדווחים בפייננשל טיימס, שורת חברות מהגדולות בתחום האנרגיה באירופה, מתכוננות לאותו מערך תשלומים חדש שמחייב הנשיא פוטין. מפיצות גז בגרמניה, אוסטריה, הונגריה וסלובקיה עומדות לפתוח חשבונות רובל בגזפרומבנק בשוויץ, כך על פי מקורות, אשר יש להם ידע בדבר ההכנות שמתבצעות לשם כך בימים אלה. בין החברות - שתיים מבין המייבאות הגדולות של גז רוסי, Uniper הגרמנית ו-OMV האוסטרית. לפי אותם מקורות, המשא ומתן בין הקנייניות האירופיות לבין גזפרום הפך אינטנסיבי יותר ככל שהדד ליין קרב.

גם Eni האיטלקית, אחת מהלקוחות הגדולות של גזפרום, שוקלת את צעדיה ויתכן כי תצטרף לקבוצת החברות שיישתפו פעולה עם הסנקציה הרוסית, כך סיפרו שני מקורות נוספים לפייננשל טיימס. באיטליה יצטרכו להחליט עד סוף מאי, אז נדרשת החברה לחדש את התשלומים לענקית הרוסית.

הדיווח הזה מהווה עדות ראשונה לכך שהמהלך של פוטין מסוף חודש מרץ עשוי להצליח, וכך להביא למעשה לנטרול הסנקציות של המערב. בבריסל מתקשים להעמיד התנגדות של ממש לדרישות של מוסקווה. הנציבות האירופית הוציאה הנחייה טכנית רשמית ובה היא מודה כי יתכן שאותו מנגנון פיננסי שהינדסו בקרמלין אינו מהווה הפרה של הסנקציות, מה שאכן מאפשר לאותן החברות, בתנאים מסוימים, ללכת בעקבות רוסיה בכל זאת. מדינות האיחוד ימשיכו לשלם באירו, וכך לא יפרו את הסנקציות; הבנק הרוסי שלא מוגבל על ידי החלטות האיחוד יוכל אז להמיר את ההפקדות לרובל, מה שייאפשר תשלום במסגרת ההוראה של פוטין.

יש כמובן מי שמבקרים את אותן החברות באיחוד האירופי, בטענה שהחלטתן לפעול במסגרת הדרישה הרוסית מאיימת על אחידות הבלוק, ותאפשר לרוסים לקבל שוב גישה למיליארדים של הכנסות מתעשיית האנרגיה שלה, שיתמכו בכלכלתה, וכך במאמץ המלחמתי.