מחקר חדש שהתפרסם בכנס הסרטן הגדול בעולם בשיקגו גילה לראשונה אפשרות לטיפול בקבוצת חולות שעד היום לא ניתן להן פיתרון. המחקר מצא שהתרופה "אנהרטו" לנשים עם סרטן שד גרורתי שהוגדרו עם קולטני HER2 ברמה נמוכה, עצר את התקדמות המחלה בכ-10 חודשים לעומת 5 חודשים בקרב חולות שקיבלו כימותרפיה. שיעור החולות שהגיב לתרופה עמד על 52.6% לעומת 16.3% בכימותרפיה. על פי הערכה, כמחצית מחולות סרטן השד בעולם הן עם קולטני HER2 ברמה נמוכה, שעד עתה לא זכו לטיפולים מותאמים. ממצאי המחקר התפרסמו בכתב העת הרפואי היוקרתי, The New England Journal of Medicine.

מכל אישה שמאובחנת עם סרטן שד נשלחת דגימה מהגידול לבדיקת מעבדה בבית-החולים. הבדיקה מבררת האם בגידול הסרטני קיימים קולטני HER2, האם אלו קולטנים הורמונליים או לחילופין אין קולטנים כלל. מרבית גידולי השד הם ללא ביטוי יתר של הקולטנים הללו והחולות האלו מוגדרות על ידי הרופאים עם גידול מסוג HER2"  שלילי". החולות האלו לא טופלו עד היום בתרופות שמיועדות לגידולים מסוג HER2 משום שלא הייתה עד היום הוכחה כי הטיפולים האלו עשויים להועיל להן.

במחקר החדש שהתפרסם כעת החליטו החוקרים לבחון חולות עם ביטוי נמוך של HER2. החוקרים עקבו אחרי 557 חולות סרטן שד מתקדם, הגיל הממוצע שלהן עמד על 57 וכולן קיבלו לפחות שלושה טיפולים אחרים שלא צלחו, טרם כניסתן למחקר. על אף הטיפולים הקודמים, מצבן הבריאותי של החולות לא השתפר ומחלתן הלכה והתקדמה. כל החולות במחקר מיצו את כל אפשרויות הטיפול הקיימות ולא נותר טיפול עבורן למעט כימותרפיה בעלת יעילות מוגבלת ושיעורי תגובה נמוכים.

במחקר השתתפו גם חולות מישראל מבתי החולים שיבא, קפלן, רמב"ם, שערי צדק, איכילוב, הדסה, בילינסון וזיו. בין החוקרים הראשיים החתומים על המאמר גם פרופ' רינת ירושלמי מנהלת מרכז השד בבית החולים בילינסון.

עצירת המחלה הוכפלה בקרב החולות הקשות

החוקרים חילקו את החולות לשתי קבוצות: קבוצה אחת של 373 חולות קיבלה את התרופה "אנהרטו" וקבוצה שניה של 184 חולות קיבלה כימותרפיה בלבד. על פי הממצאים, אצל החולות שקיבלו אנהרטו המחלה נעצרה ב-9.9 חודשים לעומת 5.1 חודשים בלבד בקרב אלו שקיבלו כימותרפיה. התרופה שיפרה את הישרדות החולות ביותר מחצי שנה וזו הפעם הראשונה שתרופה הוכיחה שיפור בהישרדות בקרב המטופלות הללו.

למעשה, עד למחקר הנוכחי לא הייתה הכרה באותה קבוצת של חולות שמוערכת בכמחצית מהחולות בסרטן השד בעולם. החוקרים משערים שהתוצאות של המחקר יובילו לשינוי משמעותי באופן שמטפלים בכול חולות סרטן שד.

"התוצאות מוכיחות בפעם הראשונה שהטיפול משפר את הישרדות של חולות עם ביטוי נמוך של HER2 ובכך עלינו לשקול מחדש את האופן שבו אנחנו מסווגים חולות גרורותיות עם סרטן שד", הסבירה ד"ר שאנו מודי החוקרת הראשית מבית החולים "ממוריאל-סלואן-קטרינג" בניו יורק, "היעילות שנראתה עם התרופה אנהרטו מחזקת את הכוונה להגדיר אותה כסטנדרט הטיפולי המקובל עבור יותר ממחצית חולות סרטן השד שעד היום סווגו כחולות שליליות ל-HER2 אך למעשה יש עבורן כיום טיפול".

סרטן שד היא מחלת הסרטן השכיחה ביותר בקרב נשים בעולם. כשהמחלה מתגלה בשלב מוקדם, שיעורי הריפוי גבוהים. לעומת זאת, בסרטן שד גרורתי הסיטואציה הופכת למורכבת יותר ושיעורי הריפוי נמוכים באופן משמעותי. מעל ל-1,000 נשים בישראל נפטרות מדי שנה מהמחלה ורק 27% מהנשים עם סרטן שד גרורתי שורדות יותר מ-5 שנים. הטיפול "אנהרטו" נמצא בסל התרופות עבור חולות סרטן שד גרורתי עם ביטוי גבוה של קולטני HER2. לאור הממצאים, הטיפול יוגש לקרוב לאישור של מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) ולאחר מכן לוועדת סל הבריאות בישראל.