מאות פריטים עתיקים, חלקם מתקופת המקרא, נמצאו בביתו של תושב ירושלים החשוד בסחר בלתי חוקי בעתיקות, כך לפי הודעה רשמית של רשות העתיקות שפורסמה הבוקר (שני). הפריטים נתפסו בביתו של החשוד בשכונת רמת שלמה בעיר, במסגרת מבצע של היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות ומשטרת לב הבירה. ברשות העתיקות ציינו שהחשוד פעל לשיקום ולשחזור הפריטים, במטרה להעמידם למכירה. בזירה נמצאו בין היתר חומרים כימיים שככל הנראה שימשו לניקוי מטבעות וכלי מתכת עתיקים.

כאשר הגיעו מפקחי רשות העתיקות והשוטרים לבית החשוד, התגלו בפניהם מאות מטבעות עתיקים, כלי זכוכית, כלי נשק ולוחות שנהב נדירים בסגנון פיניקי, המציגים עיטורים גיאומטריים ודמויות מעולם החי. על אחד הלוחות התגלו דמויות של אריות מכונפים, בדומה ללוחות השנהב שנמצאו בעבר בחפירות ארכיאולוגיות באזור השומרון. ברשות העתיקות מעריכים כי הפריטים נחפרו באופן בלתי-חוקי באחד מהתילים העתיקים בשומרון או בצפון הארץ.

עוד נמצאו בבית החשוד קערות מאגיות בנות כ-1,500 שנה, הנושאות כשפים בשפה הארמית ובכתב עברי. "קערות מסוג זה הגיעו מאתרי עתיקות באזור מסופוטמיה - עירק של היום", אמר מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, אמיר גנור. ארכיאולוגים מעריכים כי הקערות המאגיות שימשו בעת העתיקה כקמעות, אותן נהגו להטמין תחת רצפת הבית לשם הגנה.

קערת השבעה נושאת דמות שדון (צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות)
קערת השבעה נושאת דמות שדון | צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות
הממצאים שנתפסו (צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות)
הממצאים שנתפסו | צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות
לוח אשורי (צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות)
לוח אשורי | צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות

מאז שפרצה מלחמת האזרחים בעירק ב-2003, אלפי פריטים עתיקים גנובים התגלגלו לשוק העתיקות הבין-לאומי – וייתכן שכך הגיעו לידיו של החשוד. בביתו נמצאו מסמכים שעשויים להעיד על קשרים שהוא מקיים עם שודדי עתיקות וסוחרים בלתי-מורשים. במסגרת החקירה, הגיעו מפקחי רשות העתיקות לבית מכירות פומביות באזור המרכז, שם נמצאו פריטים נוספים אותם העמיד החשוד למכירה – בניגוד לחוק.

מנהל רשות העתיקות, אלי אסקוזידו, תיאר את הנזק שגורמים שודדי וסוחרי עתיקות לאתרים ארכיאולוגיים קדומים ולמורשת ההיסטורית: "סוחרי העתיקות הלא-מורשים מעודדים שודדי עתיקות לצאת ולהרוס אתרים קדומים, בחיפוש אחר ממצאים לממכר בשוק העתיקות. בשם בצע כסף, הם מנתקים את הממצאים מההקשר ההיסטורי שלהם ומעלימים חלקים מסיפורה של האנושות". בתום החקירה, הלשכה המשפטית ברשות העתיקות תבחן את התיק ותחליט האם להגיש כתב אישום נגד החשוד בעבירות של ניסיון סחר בעתיקות ללא היתר, אי-דיווח על מציאת עתיקה, אי-רישום אוסף ואחזקת רכוש החשוד כגנוב – עבירות שדינן בחוק הוא עד 3 שנות מאסר.