בעקבות זיהוי מספר כתמי שמן במרחב של כ-20 קילומטרים מערבית לחופי נתניה, המשרד להגנת הסביבה פתח הבוקר (רביעי) חדר מצב מיוחד בחיפה עקב חשש ל"אירוע זיהום ים גדול או בהיקף אזורי או לאומי". השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג אישרה את הגדרת האירוע כ-Tier-3 לפי תוכנית המוכנות הלאומית של ישראל.

שלשום התריעה מערכת הלוויין של האיחוד האירופי לבטיחות בשיט (EMSA), על כתם גדול חשוד במרחק 34 מייל ימי מערבית לאשדוד. בטיסת הסיור הראשונית שביצע תחילה המשרד להגנת הסביבה ונמשכה כ-3 שעות לא נמצאו עדויות להימצאות שמן בים - אך בטיסת הסיור השנייה שאירעה מאוחר יותר אתמול אוששו החשדות והתגלו כתמים במרחק של כ-40-20 קילומטרים מערבית לחופי ישראל, מאזור ראשון לציון ועד נתניה.

מבצע ניקוי זפת מחופי שבי ציון (צילום: הלל גלזמן)
אסון הזפת - לפני כשנה | צילום: הלל גלזמן

במהלך הבוקר צפויים להתבצע סיורים נוספים באזור החשוד באמצעות טיסות וכלי שייט בעומק הים, זאת כדי לקבל תמונת מצב ברורה יותר באשר לצעדים שיש לנקוט. במשרד להגנת הסביבה יפעילו מודלים שונים לבדיקת הכתם החשוד ולהשפעת כיווני הרוח והים. 

"בשעה זו אוניית ה'בת גלים' המשותפת למשרד להגנת הסביבה ולחקר ימים ואגמים, נערכת ליציאה לים עם צוות המשרד, ציוד לריסוס דיספרסנטים ודיגום", נמסר. "אם יתגלה כי מדובר בכתם המשתרע על פני קילומטרים רבים, היכולת לטפל בו בים תהיה מוגבלת למדי. בכל מקרה, עשויות להתרחש בחוף נחיתות, וכלל הגורמים יונחו היום על ידי המשרד להגנת הסביבה להפעיל את תוכניות החירום הלאומיות כדי להיערך".

במשרד להגנת הסביבה ציינו כי כלל הגורמים - מערכת הביטחון, רשות הטבע והגנים, הרשויות המקומיות ואחרים נרתמו ולוקחים חלק בהערכות המצב ובבחינת הנושא. עוד הוסיפו כי "הבוקר יעודכנו בפרטים כל הגורמים הפועלים בשטח, ובעיקר הרשויות המקומיות החופיות". כרגע מספר כלי שיט פרטיים  בניהול המשרד ערוכים להתחיל לבצע חסימה ושאיבה במידת האפשר.

בהצהרה שפירסמה אמש עמותת צלול ביקשו להזכיר כי האירוע מתרחש כשנה לאחר האסון האקולוגי בו נשפכה זפת רבה לים התיכון. לדברי הארגון "בשבועות האחרונים אנחנו נתקלים בכל העולם במופעים חוזרים ונשנים של אסונות זיהום דלק בים שפוגעים אנושות במערכות אקולוגיות רגישות ובבעלי החיים הימיים. למרות שחלפה שנה מאסון הנפט, לא הפקנו את הלקחים הנדרשים ואיננו מוכנים להתמודדות עם אסון נוסף".

זיהום חופי ישראל
נזקי אסון הנפט שאירע לפני כשנה לחופי ים התיכון

מן העמותה נמסר כי לפני כמעט שנה תמונות לווין התריעו על הופעתו של כתם נפט ואם אלו היו נשלחות אז לישראל, ניתן היה לנסות לעצור את התפשטותו ולשאוב לפחות חלק מן השפך. בארגון טוענים "כיוון שאין תחנות מניעת זיהום ים מצוידות, אין תקנים לצוותי כוננות ואין מספיק ציוד מתאים -  ההתרעה לא עוזרת יותר מידי". לדברי גורמים בעמותה, על אף ההמלצות שנכתבו "בשטח המצב כמעט לא השתנה".