"כפר רפאים" נחשף לאחרונה בגבול ספרד-פורטוגל בעקבות המחסור בגשמים. בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת - הכפר אסרדו שבמחוז גליציה בספרד הוצף על מנת ליצור את המאגר אלטו לינדוסו שיסייע בהפקת חשמל. בשל התייבשות מי המאגר, הכפר חזר פתאום לחיים - הבתים שננטשו לטובת המאגר נגלו לעין שוב, עדות לחיים שהיו בו עד סוף המאה הקודמת.

תיירים רבים הציפו לאחרונה את המקום כדי לראות במו עיניהם את המחזה הסוריאליסטי. כעת, המאגר מלא רק בכ-15% מהקיבולת שלו, וככל שהוא הולך ומתייבש - נחשפים עוד ועוד מבנים שהיו בכפר. "זה כמו לצפות בסרט, זה ממש עצוב", אומר מקסימינו פרז רומרו מלה-קורוניה שבספרד, שטייל במקום. "התחושה שלי היא שנראה דברים דומים עם השנים בגלל הבצורת ושינויי האקלים".

הכפר הספרדי שקם לתחייה (צילום: רויטרס)
הריסות הכפר הספרדי שקם לתחייה | צילום: רויטרס
הכפר הספרדי שקם לתחייה (צילום: רויטרס)
בית בכפר הספרדי שנחשף | צילום: רויטרס
הכפר הספרדי שקם לתחייה (צילום: רויטרס)
בית בכפר הספרדי שנחשף | צילום: רויטרס

המבקרים במקום צועדים על אדמה בוצית שהתייבשה ונסדקה בשל המחסור בגשמים, ומספרים על גגות שקרסו חלקית, לבנים ופסולת עץ שהיו פעם דלתות או קורות, ואפילו מזרקת שתייה עם מים שעדיין זורמים מצינור חלוד. ארגזים עם בקבוקי בירה ריקים נערמו ליד מה שהיה פעם בית קפה, ומכונית ישנה שנהרסה למחצה החלידה ליד חומת אבן.

מריה דל כרמן יניז, ראש מועצת לוביוס, שהכפר אסרדו היה חלק מתחום השיפוט שלה, האשימה את המצב בהיעדר הגשמים בחודשים האחרונים, במיוחד בינואר, אך גם במה שלדבריה היה "ניצול די אגרסיבי" של מי המאגר על ידי חברת החשמל של פורטוגל, EDP, שמנהלת את המאגר.

הכפר הספרדי שקם לתחייה (צילום: רויטרס)
הכפר הספרדי שנחשף | צילום: רויטרס
הכפר הספרדי שקם לתחייה (צילום: רויטרס)
בית בכפר הספרדי | צילום: רויטרס

בעקבות המצב, ממשלת פורטוגל הורתה על הפסקת שאיבת מי המאגר בתחילת פברואר, ועשתה צעד דומה במאגרים נוספים במדינה. נתוני משרד הסביבה בספרד מראים כי המאגרים של המדינה נמצאים ב-44% מהקיבולת שלהם.

מדובר בנתון נמוך בהרבה מהממוצע שעומד על כ-61% בעשור האחרון, אך עדיין מעל לרמות שנרשמו בבצורת של 2018. גורם במשרד אמר כי לפי הערכות תיתכן החמרה בהתייבשות המאגרים בשבועות הקרובים, אך עדיין לא זיהו בעיה כללית בכל המדינה.