ההסבר שהציג החמאס לשיגור שני הטילים לעבר המרכז ביום שבת, לפיו מדובר "בטעות" בעקבות פגיעת ברק או נזקי מזג האוויר לא נשמע בפעם הראשונה. ארגון הטרור השתמש בתירוץ גם בחורפים הקודמים, אך האם יש הגיון מאחורי הטענה? מומחים מסבירים.  

"תיאורטית רקטות שקבורות באדמה ומופעלות מאיזשהו מנגנון שמופעל מרחוק עם מערכת אגירה חשמלית ותשתיות ערביות כמו שהם עושים זה יכול לקרות", הסביר טל ענבר, מומחה בנושא מדיניות תעופה, חלל וטילים בשיחה עם N12. "האם זה הגיוני שזה יקרה פעם אחר פעם כמו שהם טוענים כבר שנים? זה לא סביר אבל זה נוח לשני הצדדים".

ירי הטילים מעזה מול חופי בת ים (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

פרופסור קולין פרייס, חוקר ברקים מאוניברסיטת תל אביב הוסיף: "ברק מייצר גלי רדיו בכל מיני תדרים ואם הברק מאוד חזק ופוגע במרחק של עשרות מטרים אז הוא יכול להפעיל את המנגנון של מערכת השיגור. זה כמו כשברק פוגע בבית או בכבל חשמל ברחוב יכול לגרום לבית להישרף או להביא להפסקות חשמל בכל האזור".

"אם הברק פגע ממש קרוב למערכת ההפעלה אז הטיל יכול לחשוב כאילו מישהו לחץ על הכפתור אבל אני לא בטוח אם היו ברקים חזקים באזור הדרום בשעה שבמהלכה שוגר הטיל", הוא אומר. "בעבר כן היו שם ברקים חזקים אבל אני לא יודע אם זה מה שקרה בסוף השבוע. אבל מספיק רק ברק אחד. אם הברק פגע בגדר מברזל שהיא קרובה מאוד לטיל אז יכול להיות שמעוצמת הפגיעה, הטיל חשב שמישהו לחץ על מתג השיגור".

פרופסור קולין פרייס (צילום: אוניברסיטת ת"א)
פרופסור קולין פרייס | צילום: אוניברסיטת ת"א