על פי האיגוד הקרדיולוגי בישראל, 5%-7% מהתקפי הלב החמורים שמצריכים אשפוז בבתי חולים בישראל, מתרחשים דווקא אצל אנשים צעירים יחסית, עד גיל 50, ובדרך כלל גם בריאים. בניסיון לפתור את התעלומה, הצליחו לאחרונה חוקרים ממכון ויצמן ומבית החולים בילינסון לזהות חיידק במעיים - שעשוי להסביר מדוע אותם אנשים צעירים סובלים מבעיות לב.

במחקר גדול שערכו לאחרונה החוקרים, הם השוו נתונים קליניים ודגימות ביולוגיות של 1,169 משתתפים, שחלקם היו בריאים ואחרים החלימו מהתקף לב. המטרה הייתה לנסות ולהתחקות אחרי גורמי סיכון שטרם זוהו וגורמים לאנשים צעירים לחטוף מהתקפי לב. אחד מהם הוא איציק, שעבר את החוויה הלחיצה וסיפר: "אני בריא, לא לוקח אפילו אקמול. בתוך 20 דקות מהרגע שהגעתי לבית החולים עשו לי צנתור".

החוקרים הצליחו לזהות חיידק מעיים ששייך למשפחת הקלוסטרידיום כגורם סיכון אפשרי. ד"ר יעלה טלמור ברקן מהמערך הקרדיולוגי בבילינסון הסבירה: "זה אחד הממצאים המעניינים שמצאנו. החיידק הזה חסר בחולי הלב בצורה מובהקת. כשלמעשה אין את אותו חיידק בדם, מה שאפשר לראות זה עלייה בחומרים בדם שפוגעים בלב ובכלי הדם".

מדובר בממצא מדעי מעניין, משום שייתכן שהחוקרים הישראלים גילו כאן גורם סיכון נוסף להתקפי הלב, נוסף על אלו שכבר ידועים לנו היום כמו כולסטרול גבוה, רמת סוכר מוגברת והשמנת יתר. זו גם הסיבה שהמחקר, ששותפים לו גם פרופ' רן קורונובסקי מבילינסון והדוקטורנט נועם בר ממכון ויצמן, פורסם לאחרונה ב"נייצ'ר מדיסין", אחד מכתבי העת המדעיים החשובים בעולם.

כעת נשאלת השאלה אם המחקר יוכל להביא גם לטיפול שימנע מאנשים בסיכון לסבול מהתקפי לב. "אנחנו עובדים עכשיו על לנסות לבודד את החיידקים האלה מאנשים בריאים, ובעצם לייצר איזשהו תמהיל של חיידקים שאנחנו מקווים שיהיה טיפולי", הסביר פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן.

בשלב הבא של המחקר הרופאים יתנו לאנשים שהחיידקים האלה חסרים אצלם במעיים, לבלוע קפסולות שמכילות את החיידקים - בתקווה שהטיפול הניסיוני יפחית את הסיכויים שלהם להתקפי לב. אם זה יעבוד, תהיה לנו תרופה חדשה ופורצת דרך, אבל זה ייקח זמן – כנראה לפחות 5 שנים.