כיום הדרך היחידה לאבחן סרטן ריאות בשלב מוקדם היא באמצעות צילום סי.טי. החסרונות הם שהבדיקה יקרה, לא נגישה לכולם, וגם כרוכה בקרינה. מחקר חדש שפרסמו חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בארצות הברית מציג הוכחה שלפיה ניתן באמצעות טיפת דם לאבחן סרטן ריאות גם בחולים א-סימפטומטיים, בשלב מוקדם של המחלה. זהו חלק מגל של ניסיונות לגלות מחלות סרטניות על ידי DNA. כשמדובר בסרטן הריאות, בגלל בעיית הזיהוי המאוחר, הגילוי משמעותי פי כמה.

על פי העמותה לסרטן הריאה, מדי שנה כ-2,500 ישראלים מאובחנים כחולים בסרטן הריאה. כ-1,500 נפטרים מהמחלה. רוב החולים מתגלים רק בשלב 4 - שלב מתקדם וגרורתי. ב-80% מהמקרים עישון היה אחד הגורמים לפרוץ המחלה.

פריצת דרך בחקר סרטן הריאות (צילום: חדשות 12)
פריצת דרך בחקר סרטן הריאות | צילום: חדשות 12

"סרטן הריאה זאת המחלה האונקולוגית השכיחה ביותר ולצערנו גם הקטלנית ביותר בקרב גברים בעולם, וגם בארץ, ובשכיחות מאוד גבוהה גם בנשים", אמר ד"ר אמיר און, מנהל מכון הריאות במרכז הרפואי שיבא תל השומר. "לצערנו בניגוד לסרטן השד וסרטן המעי הגס גם סרטן הערמונית שאנחנו יודעים לזהות אותן בשלב מוקדם, את סרטן הריאות אנחנו לרוב מגלים בשלב מתקדם, כשהמחלה כבר התפשטה ושאנחנו לא יכולים להעלים אותה".

אורי בן דב, בשנות ה-60 המוקדמות לחייה אובחנה גם היא עם סרטן הריאה בשלב מתקדם. המשמעות של סרטן שכבר מפושט היא בין היתר טיפולים קשים בהרבה. "אצלי היו כאבי ברכיים לא שפויים, בבת-אחת", תיארה. "הלכנו לראומטולוג בכרכור שבעצם הציל את חיי. שלח אותי לצילום חזה. זהו. שם התגלה שיש לי גידול. לא קטן. גרורה במוח".

אורי בן דב, אובחנה עם סרטן ריאות (צילום: חדשות 12)
אורי בן דב, אובחנה עם סרטן ריאות | צילום: חדשות 12

"אם הייתה לי אפשרות לגלות את הסרטן מוקדם זה היה מעולה", הוסיפה. "לפני שהוא מפושט לפני שהוא בדם. זה בר ריפוי. בשלב הגרורתי אפשר להרדים את הטיפול אפשר לטפל בו אפשר לנסות שהוא לא יתפשט, שהוא לא ישתלט. אבל הוא פה".

ד״ר שני שילה. מנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה, הסבירה: "הדבר החשוב בסרטן ריאה הוא אבחון מוקדם ומניעה ולכן אנחנו מברכים על כל טכנולוגיה שתעזור לאבחן מוקדם את סרטן הריאה בשלב מוקדם של המחלה".

המחקר הזה התפרסם בעיתוי מעניין, בסמוך למשפטה המתוקשר של אליזבת' הולמס, שהורשעה בהונאת-ענק של משקיעים לאחר שגייסה 900 מיליון דולר לִסטארטאפ שהבטיח גילוי של מחלות רבות בבדיקת דם פשוטה. במקרה שלה התברר שהכול היה הונאה אחת גדולה, במקרה הזה, יש לקוות, מדובר בגילוי רציני יותר, שמצריך עוד סדרה של מחקרי-המשך. התקווה של החוקרים, ואולי של האנושות כולה, היא להיווכח שקיימת יכולת לזהות גם מחלות סרטן אחרות, ואפילו אלצהיימר בטיפת דם אחת.