משרד הבריאות אישר את זריקת ההרזיה סאקסנדה לשימוש של בני נוער בני 12 ויותר – כך פרסמנו אמש (ראשון) לראשונה ב"המהדורה המרכזית". מדובר בזריקה שמגבירה את תחושת השובע לאורך זמן, והביאה לירידה ממוצעת של כ-11% במשקל גופם של מבוגרים שהשתמשו בה. כעת התקווה היא שהזריקה תסייע גם לבני נוער שיימצאו מתאימים להשתמש בה.

אז איך זה פועל? סאקסנדה גורמת לגוף להפריש חלבון שמביא להתפרקות איטית יותר של המזון בקיבה. המשמעות היא שאם אכלנו ארוחה מלאה, מרכז הרעב במוח ישדר לנו במשך שעות ארוכות שאנחנו שבעים. בניסוי שנערך בבני נוער, כרבע מהם השילו יותר מ-10% ממשקלם.

זריקת ההרזיה סאקסנדה
דנה, שמשתמשת בזריקה | צילום:

דנה בת ה-15, אחת הנערות שקיבלה אישור חריג להשתמש בזריקה כבר לפני ארבעה חודשים, סיפרה על החוויה שלה עם סאקסנדה: "אני מוציאה את המחט, דוקרת ומחכה 10 שניות. זה נראה כואב אבל זה לא כואב בכלל". היא מזריקה בשעות הצוהריים, ותחושת השובע מלווה אותה עד סוף היום. עד כה ירדה כבר 11 קילו, והמטרה היא לרדת ממאה: "כל קילו זה ברכה מבחינתי".

"עד לתקופה הזאת לא היה לנו בעצם שום טיפול יעיל להשמנה מתחת לגיל 18", סיפר פרופ' רם וייס, מנהל מחלקת ילדים בבית החולים רמב"ם. "זו בעצם התרופה הראשונה שניתן לתת בגיל הזה, שעוזרת להוריד את כמות האכילה ולהגביר את תחושת השובע".

זריקת ההרזיה סאקסנדה
זריקת ההרזיה סאקסנדה | צילום:

לשימוש בתרופה יש כמה תנאים. לדברי ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה, "בני הנוער שמתאימים לטיפול בתרופה זה אחוזון 95 ומעלה, שווה ערך ל-BMI 30 ומעל גיל 12 עם משקל גדול מ-60 קילו".

יתרה מזאת, הימנעות מנשנושים היא תנאי הכרחי להצלחה, וגם הקפדה שכל ארוחה תתבסס על מבנה של שליש פחמימות, שליש חלבונים ושליש ירקות. "השאלה היא אם המטופל או המטופלת עשו את המהפך", הבהיר פרופ' וייס. "אם לא שינה את אורחות חייו, הוא כנראה ישמין בחזרה. מי שעשה שינוי, וזה נתן לו את הדחיפה לשינוי הזה – יכול לשמור על המשקל הנמוך".

זריקת ההרזיה סאקסנדה
וויגובי, תרופת הרזיה נוספת | צילום:

מלבד סאקסנדה, למבוגרים יש תרופה יעילה אפילו יותר בשם וויגובי. היא מביאה לירידה של 18% ממשקל הגוף, אבל עוד לא ניתן לה אישור לשימוש של בני נוער. בישראל היא עדיין לא משווקת, אבל רבים משתמשים במקומה בתרופה בשם אוזמפיק שבכלל מיועדת לחולי סוכרת, אבל יש בה את אותו החומר הפעיל.

לסאקסנדה יש גם תופעות לוואי, אם כי לטענת פרופ' וייס הן חולפות עם הזמן: "התרופה מאוד בטוחה ואפקטיבית". למרות המילים היפות, סאקסנדה כרגע לא נמצאת בסל התרופות, ועד שתיכנס – תעלה כ-500 שקל בכל חודש.