החורף ומערכת הגשם מביאה איתה מעבר לשיטפונות והצפות, גם תמונות יפות שלא רואים בכל יום. לירון שפירא, צלם טבע חובב ומנהל בחברה להגנת הטבע תיעד בימים האחרונים שתי ציפורים שניות לפני ארוחת הצהריים שלהן. בתמונה הראשונה נראה לבן החזה – בעבר נקרא שלדג לבן החזה – כשסרטן קטן בפיו. בתמונה השניה נראה חדף קטן בין טפריה של דאה שחורת כתף. שפירא: "התאורה בחורף מספקת לנו תמונות יפות".

ללבן החזה תפריט מגוון מאוד ודגים מהווים חלק קטן מאוד ממנו - ולעיתים בכלל לא כפי שמסביר שפירא: "לבן החזה נקרא בעבר גם שלדג לבן החזה אבל הוא אוכל כל דבר ולא חי בהכרח ליד מקורות מים. הם לא יכולים לבלוע את הסרטן בשלמותו, אז הם מכים בו על הקרקע או על סלע ושוברים לו את הרגליים. הוא נישא אל שולחן אכילה שמצוי בטריטוריה שלו, שם השלדג מטיח אותו על עצם קשה - מהמם אותו ובולע אותו. אחרי שהרגליים ניתקות מהגוף הם בולעים אותו. זאת הטכניקה שהם פיתחו".

בחברה להגנת הטבע אומרים כי "לבן החזה הוא בעל גוף בגוון חום ערמוני, הגרון והחזה לבנים, הגב והעל-כנף בגוון טורקיז בוהק, המקור והרגליים אדומים. בתעופה בולטים בכנפיים כתמים כחולים ולבנים גדולים ובוהקים. המין היחיד באזורנו שדומה לו במקצת הוא השלדג הגמדי, שגם הוא מקושט בצבעי כחול, לבן וערמוני. בישראל הוא שכיח בצפון הארץ ומרכזה, נדיר יותר ומוגבל לאזורים לחים בדרום".

"לבן החזה מקנן במגוון של מקומות חיות, ובשונה משאר השלדגים לא תמיד בצמוד למקווי מים, אם כי מעדיף בתי גידול לחים למחצה דוגמת שדות חקלאיים, פארקים עירוניים, מטעים וגדות נחלים. מקנן בחורים שהוא חופר בקירות עפר".

בתמונה נהדרת נוספת שצילם שפירא נראית דאה שחורת כתף עם חדף בין טפריה. חדף הוא יונק קטן מאוד שניזון מחרקים, שאותם הוא תופס בעזרת שיניים קטנות וחדות.

 

לירון שפירא, החברה להגנת הטבע (צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע)
דאה שחורת כתף עם חדף בטפריה | צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע

"דאות שחורות כתף מאכלסות בתי גידול רבים", מסבירים בחברה להגנת הטבע. "מאזורי חורש בקרבת מים, סוואנה ועד שדות חקלאיים. הן ניזונות בעיקר ממכרסמים הנפוצים במקום החיות. דאה שחורת כתף יכולה להזכיר שחפיות בצורת התעופה שלה, בגודלה ובזכות צבעיה הבהירים, אבל הכתמים השחורים בכנף, אחזקת הכנף היחודית (V גבוה) ומעוף הציד המרפרף לא משאירים מקום לטעויות".

עוד מסבירים בחברה להגנת הטבע כי העוף נמצא כמעט בכל אפריקה שמדרום לסהרה, בדרום אירופה, מערב אסיה והודו וגם בישראל: "בעבר היא הייתה מזדמנת נדירה ביותר, בעיקר באילת ובנגב המערבי, אבל בשנים האחרונות החלו להירשם יותר ויותר תצפיות שלה. לפני כעשור החל זוג דאות שחורות-כתף לקנן באגמון החולה ולאחר מכן נצפו קינונים נוספים בעמקי הצפון בשפלה ובמקומות אחרים בארץ. מאות זוגות מקננים בישראל בשנים האחרונות, כאשר ריכוזים בולטים הם בעמק החולה ובשפלת יהודה. מדובר, כנראה, בצאצאיהם של החלוצים מעמק החולה".