הים האדום שבמפרץ אילת הוא אחד מהאזורי הימיים שסובלים הכי הרבה מההתחממות הגלובלית, עם עלייה של 0.4 מעלות צלזיוס לעשור. בשל העובדה שהגירת בעלי חיים אל מחוץ למפרץ אילת היא בלתי אפשרית, מינים שאינם יכולים להסתגל לטמפרטורות גבוהות יותר עשויים להיכחד ונראה שאנחנו כבר מתחילים לראות סימנים ראשונים לכך.

מחקר שנערך על ידי ד''ר מיגל פראדה, מהאוניברסיטה העברית והמכון הבין-אוניברסיטאי למדעי הים באילת, בחן את השפעות התחממות מי הים על פיטופלנקטון מסוג קוקוליתופורים, אצות חד תאיות עם  לוחיות שריון עשויות גיר. החוקרים מצאו כי בארבעים השנים האחרונות קיימת ירידה בכמות אחד ממיני הפיטופלנקטון במפרץ אילת. המחקר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Global Change Biology, ממחיש את ההשפעה של ההתחממות הגלובלית על האוקיאנוסים בכלל ומפרץ אילת בכלל.

אצות פיטופלנקטון מסוג קוקוליתופורים
אצות פיטופלנקטון מסוג קוקוליתופורים

החוקרים ערכו השוואה בין תצפיות עדכניות וניטור מפורט של המפרץ כיום, לבין נתונים שנאספו בשנות ה-70. הם גילו כי היו שינויים דרסטיים בהרכב חברת הפיטופלנקטון במפרץ אילת בעשורים האחרונים וחלק מהמינים שייחודיים למפרץ הולכים ונעלמים, בשל התחממות המים. התוצאות ממחישות כי התנאים במפרץ אילת משתנים. הדבר משפיע על מיקרואורגניזמים, שנחשבים רגישים יותר לשינויים סביבתיים ומהווים את בסיס מארג המזון במפרץ וסביר לחזות שגם אורגניזמים אחרים, גדולים יותר, כמו דגים ואלמוגים יושפעו בעתיד ככל שההתחממות תתקדם.

ד''ר פראדה הסביר כי: ''יש לתוצאות המחקר השפעה חשובה על האקולוגיה והכלכלה של המפרץ. אפשר להסתכל על כך בתור ה'קנרית במכרה הפחם', המאותת כי ההשפעה של שינויי האקלים העולמיים כבר ניכרת במערכת האקולוגית של מפרץ אילת''.