נחש אינדיגו מזרחי, או בשמו הרשמי – דרימרכון קופרי, הוא אחד מהזוחלים הגדולים ביותר בצפון-אמריקה ואורכו מגיע ל-1.6 מטרים ואף יותר מכך בבגרותו. מדינת אלבמה שבארצות הברית שימשה בעבר בית גידול עבור הנחש הענק, אך בשנות ה-50 נעלם המין מהנוף האמריקני – בעיקר בגלל אובדן של מרחב המחיה. היום, כמה שנים לאחר שהחלה באלבמה תוכנית להחזרת הזוחלים לטבע – נראים סימנים להצלחתה: לאחר שהתגלה נחש מן המין הנדיר לפני כשנתיים – בימים האחרונים נמצא אחד נוסף.

הנחש שהתגלה בפני צוותי השימור נולד בטבע, מה שמעיד על הצלחה בהשבת המין לבית הגידול הטבעי. "זהו סימן מצוין לכך שהנחשים ששחררנו, שנולדו בשבי, הצליחו להסתגל לטבע, מתפקדים כנחשי בר ומתרבים", אמר ג'ים גודווין, ביולוג בעלי-חיים מאלבמה. הוא הסביר שגודלו הקטן של הנחש והעובדה שלא היה בו שבב אלקטרוני, בדומה לנחשים שגדלו בשבי, הם שמעידים על כך שהוא נולד בטבע.

נחש אינדיגו מזרחי שחור באלבמה (צילום: James C. Godwin, CNN)
ממלא תפקיד חשוב בשימור האיזון האקולוגי, ארכיון | צילום: James C. Godwin, CNN

תוכנית שימור הזוחלים החלה בשנת 2006 כפרויקט משותף של כמה גורמים, בהם אוניברסיטת אובורן, מחלקת השימור והמשאבים הטבעיים של אלבמה ושירות היערות האמריקני. תוכנית השימור התבססה על לכידת פרטים של נחשי אינדיגו מזרחי במדינת ג'ורג'יה וגידולם בשבי. בשנת 2010 שוחררו הנחשים הראשונים במרחבים הטבעיים של אלבמה, כך שיוכלו לשגשג ולקיים חיים בריאים ובטוחים. מטרת הפרויקט המוצהרת היא להביא את מספר נחשי האינדיגו החיים במרחבי הטבע של אלבמה ל-300.

למרות ההצלחה, צוותי השימור מתקשים למצוא את הנחשים הקטנים והצעירים שיכולים להסתתר בקלות רבה. למרות זאת, חטיבת חיות הבר והדיג של אלבמה כתבה בפוסט בפייסבוק ש"זו משימה מורכבת ואנו חוגגים כל שלב בהצלחתה!".

להשבת נחשי אינדיגו מזרחי לטבע יש תפקיד חשוב גם בשימור המערכת האקולוגית. לפי גודווין, הם עמדו בראש שרשרת המזון ביערות האורנים של אלבמה ובמרחבים נוספים בצפון-אמריקה. לטענתו, הכחדת המין עלולה לגרום ל"אפקט דומינו" שישפיע על מגוון גדול של מינים במערכת האקולוגית.