מרבדי הכלניות והשטחים הירוקים מושכים רבבות לפסטיבל דרום אדום שנערך כעת וימשיך עד לחודש פברואר. אך דווקא בנוף הפסטורלי מטיילים רבים סוטים מהשבילים, מתעלמים מהשלטים הגדולים, עולים עם מכוניות על שדת חיטה וגורמים לנזקים אדירים.

ציון בן חנן, סגן קב"ט המועצה האזורית שער הנגב, עובר בין אלפי המטיילים שהגיעו לנגב ומשתדל להסביר בסבלנות כי חשוב לשמור על השטחים החקלאיים הללו. "אנחנו מקבלים כל מי שבא לכאן באהבה ובשמחה ורוצים להמשיך לטייל פה ובמיוחד בעונה הזו. אבל, אנחנו רוצים שאנשים יבינו שזו הפרנסה שלנו, זה האוכל שלנו, וחבל שייפגעו בזה".

בסוף השבוע הפעילה המועצה האזורית שער הנגב חמ"ל מיוחד עם סיירת מתנדבים, וגייסה את חברת קאנדו דרונס שבאמצעות רחפנים איתרו במהירות כל סטייה משבילי המטיילים. "אנחנו ממש מבקשים מכולם, תגיעו, תבלו, אבל תסעו על השבילים, תשמרו לנו על המטעים, על השדות החקלאיים – זו הפרנסה שלנו" הדגיש אופיר ליבשטיין, ראש המועצה האזורית שער הנגב.

דרום אדום (צילום: רפי בביאן)
צילום: רפי בביאן

התופעה הזו לא מתרחשת רק בדרום או בתקופת הפסטיבל. "לאחרונה אנחנו מקבלים המון פניות מחקלאים על תופעה מכוערת של הרס וחורבן של שטחים חקלאיים. באים רכבים, דורסים את השטחים שנאמדים בעשרות, אם לא אלפי דונמים" מספר אביחי פינטו, רכז מבצעי בתנועת השומר החדש. מדובר בהתמודדות יום-יומית של חקלאים בכל הארץ, אליה גם מצטרף מנהג של מטיילים רבים להיכנס למטע פרי ולקטוף. מדי שבוע שוטרים ומתנדבים רבים פועלים נגד התופעות האלו, בינתיים המסר עוד לא חלחל והנפגע העיקרי הוא הטבע שכולנו רוצים לבקר בו.