בוועידת האקלים שהתקיימה השנה בגלזגו, היה קשה עד בלתי אפשרי שלא לשמוע את צמד המילים ”נטו אפס“. רבים מפעילי האקלים יגידו שנדרשים צעדים חמורים אף יותר, אך אם לשפוט לפי תוכן ההחלטות והיעדים שעליהם הוסכם - עתידו של כדור הארץ תלוי ביכולתנו לצמצם את היקף פליטת גזי החממה לכדי נטו אפס - הכוונה היא לפלוט פחמן רק במידה שבה הוא גם מסולק מהאטמוספירה באופן טבעי או בטכנולוגיות שונות.

עד שזה יקרה, מסתבר שכאן בישראל, ישנם מבנים אשר מגלמים את הרעיון הזה בדיוק - אחד מהם הוא "גן החלומות“. מדובר במוסד חינוכי שהושק לאחרונה, בסמוך לבית החולים "סורוקה" בבאר שבע עבור ילדים חולי סרטן ומחלימים, ומאפשר להם ליהנות ממסגרת חינוכית במקביל לזמן שהם נאלצים להעביר בבית החולים. בשעות הערב מתקיימות במבנה מגוון פעילויות תמיכה וסיוע לבני נוער מחלימים מסרטן ובני משפחותיהם.

מהם אם כן מבנים מאופסי אנרגיה?

מדובר במבנים שבסיכום שנתי אינם צורכים אנרגיה, כלומר סך צריכת האנרגיה שלהם בשנה שווה לאנרגיה המתחדשת המיוצרת בהם. צריכה אפסית של אנרגיה מאפשרת טביעת רגל פחמנית נמוכה ביותר, ולכן באיחוד האירופי למשל פועלים כבר שנים כדי להטמיע תקן של ”קרוב למאופס אנרגיה“ עבור כל המבנים.

כמות המבנים מאופסי האנרגיה בעולם במגמת עלייה. נכון להיום קיימים מעל ל-10,000 מבנים מאופסי אנרגיה, כשהמובילה בתחום היא ארצות הברית ואילו ישראל נמצאת רק בתחילת הדרך, ובה מבנים בודדים שהיזמים שעומדים מאחוריה שואפים להוביל טרנד מקומי.

גן החלומות למשל, כולל מספר מאפיינים התורמים לחיסכון אנרגטי והוא תוכנן לשמירת תנאים תרמיים נוחים בתחומו. הדבר מתאפשר בזכות התאמה למסלול השמש בהיבטים של העמדת והפניית המבנה, תכנון החזית וגדלי חלונות אופטימליים. כמו כן יש במבנה בידוד תרמי מחמיר מהנדרש עבור קירות החוץ והגגות. מעבר למאפייני המבנה התורמים לחיסכון באנרגיה באופן פאסיבי, הותקנו פאנלים סולאריים על גג המבנה ועל הפרגולות המצלילות עליו.

במשרד האנרגיה מקווים כי הסקירה, שהוכנה בשיתוף המועצה הארצית לבנייה ירוקה, תקדם גיבוש תוכנית וקביעת יעדים ליישום בנייה מאופסת אנרגיה בישראל. "זהו צעד חשוב במפת הדרכים של משרד האנרגיה למיסוד תפיסת תכנון מבנים, בדומה למדינות מתקדמות באירופה, שמקדמת גם צמצום צריכת אנרגיה וגם ייצור אנרגיה בשטחים מבונים", ציין אוריאל בבצ'יק, מנהל אגף אנרגיה מקיימת במשרד האנרגיה.