מדי חורף מתרחשת בחופי ישראל תופעה ייחודית – כרישים מתקבצים סמוך לתחנות הכוח ומתקרבים אלינו, בני האדם, באופן נדיר. הכרישים נמשכים אל המים החמים שמוזרמים מתחנות הכוח לאחר שקיררו את הטורבינות, אך ייתכן שגם זרמי המים, ריכוז החמצן הגבוה והימצאות טרף במקום, מושכים את הכרישים למים החמימים שבקרבת החוף. שני מיני הכרישים העיקריים המגיעים לחופי ישראל הם כריש עפרורי וכריש סנפירתן, שמצויים בסכנת הכחדה.

אנשים וכרישים בתחנת הכוח בחדרה (צילום: בר שטרנבך, החברה להגנת הטבע)
בסאפ, בקייק או בצלילה: אנשים וכרישים בחדרה | צילום: בר שטרנבך, החברה להגנת הטבע

אל תחנת הכוח הגדולה בישראל, "אורות רבין" בחדרה, הכרישים מגיעים לביקור ארוך במיוחד – מה שמעורר את סקרנותו של הציבור בכל חורף מחדש. אנשים שמבקשים לראות את התופעה מקרוב עושים זאת בצלילה, בשיט על סאפים וקייקים ואף בכלי שיט ממונעים. הצפייה בכרישים אמנם מרהיבה, אך היא אינה מוסדרת, מבוצעת בצמידות לכרישים ובאתר מסוכן מאוד לצלילה, עקב סכנת היסחפות בזרמים החזקים וראות מוגבלת.

בדומה למצב ברוב העולם, פעילות ימית לא מבוקרת ודיג מכוון או בלתי-מכוון, מעמידים כיום את רוב מיני הכרישים הגדולים בפני סכנת הכחדה. על פי הערכות, כ-100 מיליון כרישים ניצודים בכל שנה ברחבי העולם – וגם בים התיכון. למרות שבישראל כרישים מוכרזים כערך טבע מוגן וחל איסור לדוג אותם, לעיתים קרובות הם נתפסים ברשתות של דייגים ואף נלכדים בקרסי חכות של דייגים בחוף – אם בשוגג ואם באופן בלתי-חוקי. לעיתים אף נצפים כרישים ששוחים עם קרס בפה או בסנפירים, או כאשר פסולת דיג אחרת משתרכת אחריהם.

אנשים וכרישים בתחנת הכוח בחדרה (צילום: בר שטרנבך, החברה להגנת הטבע)
הכרישים מתרחקים בשל נוכחות אינטנסיבית של האדם, שוחים עם כרישים בתחנת הכוח בחדרה | צילום: בר שטרנבך, החברה להגנת הטבע

הסדרת האתר חשובה לשמירת שלומם של הכרישים ושל בני האדם

בשנים האחרונות מתבצעות בתחנת הכוח "אורות רבין" יוזמות הסברתיות שונות, אך נראה שהמאמצים לא הובילו לשינוי משמעותי במציאות המסוכנת בשטח, ולכן הם אינם מספקים מענה הולם להגנה על הכרישים ועל בני האדם. למרות שהאתר מוגדר כ"חוף אסור לרחצה" ואסורה בו תנועת כלי שיט ממונעים בקרבת החוף, לא תמיד מתבצעת אכיפה של האיסורים. כמו כן, הכרישים עלולים לראות בנוכחות האנושית איום, והדבר יכול לגרום להם לשינויים פיזיולוגיים והתנהגותיים. באתר דומה בסיציליה חלה ירידה של 80% בנוכחות הכרישים בתגובה לריבוי הצוללים במקום. גם בישראל תועדו כרישים שמתרחקים לעומק הים בשל נוכחות אינטנסיבית של בני אדם בסמוך למוצא המים החמים בתחנות הכוח.

כריש סוחב בחוטי דיג בתחנת הכוח בחדרה (צילום: בר שטרנבך, החברה להגנת הטבע)
חוטי דיג כרוכים סביב כריש במי תחנת הכוח בחדרה | צילום: בר שטרנבך, החברה להגנת הטבע

הסדרת האתר וניהול של המבקרים במקום הוא קריטי למזעור ההשפעות השליליות על הכרישים, וכן לשמירת ביטחונם של המבקרים. אחת האפשרויות להסדרה היא באמצעות הכרזת האתר כ"ערך טבע מוגן" בתקופת החורף על-ידי המשרד להגנת הסביבה, וניהול הפעילות בשטח על-ידי רשות הטבע והגנים. בחברה להגנת הטבע הוסיפו והדגישו כי יש גם לאסור על דיג בקרבת המקום בתקופת החורף, ולתחום את פעילות האדם בשטח באמצעות יצירת אזור תצפית מוסדר. כך תתאפשר לכרישים תנועה חופשית במרחב וצוללנים יורחקו מזרמי המים המסוכנים.

הכתבה מאת עתרת שבתאי, ארז ירוחם, הדס גן-פרקל ואלון רוטשילד - 'החצי הכחול' – הרפורמה להצלת הים התיכון של החברה להגנת הטבע. המאמר המלא יפורסם בכתב העת "אקולוגיה וסביבה", לקראת וובינר מיוחד שיתקיים ב-31.3 ויעסוק בהתקבצות הכרישים בחדרה.