זהירות כרישים: עם בוא החורף וכשהמים מתחילים להתקרר, מתקבצים הכרישים במים החמימים סמוך לתחנת הכוח חדרה. עם הגעת כרישים לאזור ברשות הטבע והגנים מתריעים מפני צלילה בסמיכות אליהם. זאת מחשש לסכנה לצוללים חובבנים ואף מקצועיים. ברשויות מדגישים כי המפגש עם הכרישים אינו צפוי או נשלט. להקת הכרישים המגיעה לחופי ישראל מונה כ-20-30 כרישים. הכרישים משתייכים לשני מינים: עפרורי וסנפירתן. ניתן להבחין בהם בקלות בזכות סנפירי הגב הבולטים שלהם.

אורכו של הכריש העפרורי כארבעה מטרים, משקלו כ-350 ק"ג וסנפירי הגב שלו מעוגלים במקצת. כריש הסנפירתן קטן יותר מחברו. אורכו כ-2.5 מטר ומשקלו כ-100 ק"ג. שני המינים נמצאים בסכנת הכחדה. "כרישים בים התיכון סובלים מדלדול רב בגודל אוכלוסיותיהם בגלל דיג יתר ופגיעה לא מכוונת מדיג. לעיתים כרישים שנִדֹגים לֹא בכוונה נזרקים חזרה לים גוססים או מתים", מסביר יגאל בן ארי, מנהל היחידה הימית ברשות הטבע והגנים. "בישראל, כרישים הם ערך טבע מוגן וחשיבותם רבה בשמירה על מערכות אקולוגיות ימיות. היות והם טורפים, הם מדללים את מספר בעלי החיים החלשים והאיטיים במערכת, ובכך מחזקים מינים אחרים ואת הסביבה הימית כולה.

"הכרישים באופן עקרוני לא מסוכנים לאדם, יחד עם זאת זו חיית בר לא צפויה ולכן חשוב לתת לה מרחב אישי ללא הפרעות יזומות", מסביר ד"ר אביעד שיינין, מנהל תחום טורפי על מאוניברסיטת חיפה. "אם נתקלים בהם צריך להמשיך לשחות ולא להפריע, לאחוז או להאכיל. חשוב להדגיש שהכרישים הם בעלי חיים מוגנים בישראל ואסור לפגוע בהם, לדוג אותם או לסחור בהם".

כרישים באזור תחנת הכוח בחדרה (צילום: גיא לויאן, רשות הטבע והגנים)
להקת כרישים בחדרה: "להמשיך לשחות ולא להפריע" | צילום: גיא לויאן, רשות הטבע והגנים

הכרישים אכן לא צפויים ויכולים לתקוף ללא כל סיבה הנראית לעין. במחקר שהתפרסם בשבוע שעבר, העריכו החוקרים האוסטרלים כי הסיבה שכריש תוקף היא טעות בזיהוי וכי בני אדם ששוחים מעל כרישים דומים מנקודת מבטם של הטורפים הימיים לכלבי ים או לאריות ים, שמהווים את המזון המועדף עליהם. הדמיון מוביל לטעות בזיהוי וכתוצאה ממנה לתקיפה שלעיתים מסתיימת בצורה קטלנית. רוב הכרישים הם עיוורי צבעים, כלומר הצבעים על גלשנים וחליפות צלילה לא מהווים שיקול בעיניהם.

ברשות הטבע והגנים מדגישים כי באזור שפך המים החמים של תחנת הכוח בו מתרכזים הכרישים קיימים זרמים חזקים ומערבולות חזקות שעלולות לסכן חיים לצד ציוד דייג רב כגון קרסים וחוטי דייג משוחררים המסכנים את הצוללים.

"הכריש נמצא בסכנת הכחדה והינו ערך טבע מוגן", אמרו ברשות הטבע והגנים. "משכך אסור לפגוע בו, להטריד אותו, להאכיל אותו וכדומה וכל העושה כך עובר על החוק ומסתכן בענישה פלילית". תחנת הסברה תופעל על מנת להנגיש את המידע בנושא כרישים לציבור. התחנה תהיה פתוחה בימי שבת בהתאם למזג האוויר.