נמצא הפתרון למחסור בתרומות איברים? מנתחים אמריקנים מקווים שכן, אחרי שהשתילו בהצלחה כליית חזיר בגוף של אדם. האיבר שהושתל הגיע מחזיר שעבר טיפול גנטי מיוחד, שימנע מהכליה להידחות בגוף של המושתל - שהיה במצב של מוות מוחי ועל כן כבר לא נשקפה לו סכנה. עם זאת, התהליך עדיין טעון ביקורת עמיתים אך התוכנית היא לעשות זאת בהקדם.

ניתוחים דומים כבר התקיימו בעבר, אך לטענת מומחים זהו הניסוי המתקדם ביותר עד כה בתחום - שלא כלל ניסויים בבני אדם. גם השימוש בחזירים אינו חדש. מסתמי לב מהם משמשים באופן תדיר להשתלות בבני אדם, וגם איברים אחרים מתאימים בגודלם לאלה של בני האדם.

השתלת כליה של חזיר בגוף אנושי (צילום: reuters)
השתלת כליה של חזיר בגוף אנושי | צילום: reuters

הניתוח האחרון התקיים בבית החולים של אוניברסיטת ניו יורק, וארך שעתיים. המנתחים חיברו את הכליה לכלי הדם של המושתל, ובדקו אם היא תתפקד בצורה נורמלית - או תידחה. הם עקבו אחר התהליך במשך יומיים וחצי, וביצעו בדיקות מקיפות שבסיומן גילו: הכליה תפקדה כמו כליה אנושית. גם בלוטת התימוס של החזיר הושתלה בגוף, והחוקרים משערים שהיא עוזרת למנוע את דחיית האיבר הזר.

החוקר הראשי בניסוי ומושתל איברים בעצמו, ד"ר רוברט מונטגומרי, סיפר על רשימת ההמתנה הארוכה לאיברים ועל האפשרות שנמצא לכך פתרון: "הפרדיגמה שאדם חייב למות כדי שאחר יחיה לא תמשיך לאורך זמן. אנחנו משתמשים בחזירים לאוכל, אז למה שלא לתרופות? אין הבדל גדול כל כך". כמו כן, הוא העריך שבתוך עשור איברים אחרים של חזירים יושתלו בבני אדם.

לעומתו, ד"ר מרים חוסראבי ממשרד הבריאות הבריטי נשמעה ספקנית יותר לגבי האתיקה של השתלות איברים מחזירים: "מעניין לראות איך זה יתקדם, אבל זה שאפשר לעשות זאת לא אומר שאנחנו גם צריכים לעשות זאת".