שני צעירים ישראליים זכו השבוע בתחרות התכנות הגדולה באירופה שנערכה בציריך שבשוויץ HackZurich2021), כשפיתחו מערכת שנועדה לסייע להציל חיי אדם בזמן אסונות טבע בכלל, ושיטפונות בפרט. חברת Xylem שהציעה את האתגר למשתתפי התחרות, כבר הביעה התלהבות מהתוצר הסופי - והזמינה את חברי הצוות לדון בפיתוח והוצאה לפועל של המערכת. 

השניים, מתן לוי בן ה-29 וניר צברי בן ה-24, סטודנטים לתואר שני במדעי המחשב באוניברסיטה העברית, הקימו צוות שכלל 5 חברים - בהם צעיר הודי, צעיר אלבני וצעירה הונגרית. במרתון שנמשך 40 שעות וכלל מעט מאוד שעות שינה, התבקשו החמישה להמציא טכנולוגיה שתענה על "אתגר ההצפות", ולהוציא אותה אל הפועל. מתן וניר הגו את הרעיון ובנו את ליבה של המערכת, ובעזרת הצוות ולאחר עבודה מאומצת יצרו החמישה מערכת שנועדה להקל על זרימת המידע לחפ"ק בזמן אסון טבע, ולחסוך זמן מציל חיים. 

בזמן אסון טבע כמו למשל הצפות בהן אנו נתקלים לעיתים תכופות יותר ויותר בישראל ובעולם כולו, נדרשים מקבלי ההחלטות בחפ"ק לגבש תמונת מצב במהירות האפשרית, במטרה להבין לאן לנתב את צוותי החילוץ וכוחות ההצלה השונים. כיוון שלרוב האסון מתרחש במספר מוקדים במקביל, על מקבלי ההחלטות להבין בזמן אמת מהם האזורים המסוכנים ביותר - והיכן נדרש סיוע מיידי של הכוחות. 

המערכת שפיתח הצוות עובדת על טכנולוגיית Machine Learning ורשתות נוירונים, והיא מבוססת על מידע שמתקבל בזמן אמת מכמה מקורות מידע - תמונות וסרטוני וידאו שמשתמשים מעלים לרשתות החברתיות, תמונות רחפן, תמונות ממצלמות אבטחה שונות ועוד. המערכת מאתרת את התמונות מהמקורות השונים ובתוך שניות בונה מפה המבוססת על רמות סיכון. המפה שמסמנת אזורים מסוכנים יותר ופחות מגיעה למנהלי האירוע היושבים בחפ"ק, ובכך למעשה חוסכת זמן רב, ברגעים בהם כל דקה יכולה להיות מצילת חיים. 

"הייתה אווירה מדהימה", סיפר ניר צברי בן ה-24 על התחרות. "מאות משתתפים מכל העולם, הרבה קפה וקצת שעות שינה. זאת פעם ראשונה שאני עובד עם אנשים מחו"ל בהיקף ובאינטנסיביות כזאת על פרויקט, והיה מדהים". מתן לוי בן ה-29 הוסיף: "מבין כל האתגרים חיפשנו פרויקט עם משמעות אמיתית. כזה שבמקרה הרע ייתן רעיון טוב להמשך - ובמקרה הטוב יציל חיים, מה יכול להיות יותר חשוב מזה?".