מי שביקר בתקופה האחרונה בחופי חדרה, נתקל ככל הנראה בתופעה נדירה במיוחד בעולם - אך יוצאת דופן פחות בישראל: להקות כרישים ששוחות בקרבת החוף. מדוע הטורף הימי בחר להגיע דווקא לחופי ישראל ומה צריך לדעת במקרה שנתקלתם בו?

כרישים באזור תחנת הכוח בחדרה (צילום: גיא לויאן, רשות הטבע והגנים)
להקת כרישים באזור תחנת הכוח בחדרה | צילום: גיא לויאן, רשות הטבע והגנים

למרות שבחוץ עדיין מרגיש כמו קיץ, הכרישים כבר נערכים לבוא הסתיו ומחפשים להם מקום להתחמם כשהמים מתקררים. לכן, שנה אחר שנה בחודש נובמבר, מגיעים הכרישים לאזור תחנת הכוח בחדרה ונהנים מהמים החמימים באזור הארובות. 

איך רואים כרישים?

כדי לראות את טורפי העל שמגיעים במספרים גדולים דווקא לישראל, חשוב לצאת במזג האוויר המושלם לעניין: ים  שטוח כמו פלטה ומים צלולים עם ראות טובה. במסגרת סיור מפוקח, הסבירו לנו פקחי שמורות הטבע והגנים כי חשוב לשמור מהטורפים הימיים כמה שיותר מרחק. לא מפחד בהכרח, אלא דווקא מתוך רצון לשמור עליהם.

"יש כאן הרבה סכנות", מסביר גיא לויאן, מהיחידה הימית של רשות הטבע והנים. "יש זרמים חזקים והראות לקויה. אנחנו ממליצים לאנשים לא להיכנס לכאן, זהו חוף שהוא אסור ברחצה. ואנחנו גם ממליצים לא לנסות להתקרב לכרישים".

לצערנו הרב, בעבר נתקלנו לא מעט באנשים שלא נשמעו לאזהרות והחליטו לפגוע בערך הטבע המיוחד הזה. "כמות הכרישים יורדת משמעותית, רוב המינים כבר כמעט נכחדו או על סף הכחדה", מסביר ד"ר אביעד שיינין, חוקר טורפי-על ימיים באוניברסיטת חיפה. אולי זו הסיבה שרק בישראל נחוץ לשים על החוף שלטים כמו: "לא להאכיל או ללטף את הכרישים". נקווה רק שהשנה - המטיילים יישמעו להנחיות.