תושבי הגליל נמצאים בסיכון גבוה פי 3 לחלות בסוכרת ולסבול מסיבוכים שלה, מאשר תושבי המרכז, כך עולה מנתונים שהתפרסמו באוניברסיטת בר אילן. על מנת לצמצם את הפערים האלה, ובתקווה להביא לירידה של 50 בתחלואה בפריפריה, משיקה האוניברסיטה מיזם מחקרי שנקרא "ספרת הגליל לחקר הסוכרת ע"ש ראסל ברי", בהשקעה של 75 מיליון דולר לעשר השנים הקרובות. המיזם יעסוק בכל ההיבטים הקשורים למניעה ואיזון של מחלת הסוכרת - בין היתר עבודה עם רשויות מקומיות על יצירת תשתיות מקדמות אורח חיים בריא כמו שבילי הליכה, ניידות בדיקות, ומחקרים המאפשרים ליישם במהירות טכנולוגיות רפואיות חדשניות.

פרופ' אריה צבן נשיא אוניברסיטת בר-אילן אמר טרום ההשקה: "הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי הוקמה כדי לשנות את פני הפריפריה הצפונית של ישראל – לקדם את בריאות הציבור ואת שירותי הרפואה, להנגיש את לימודי המדעים לתלמידים ולתלמידות ולהעצים את הקהילה. ספרת הסוכרת תהיה למודל ראשון מסוגו בעולם לחקר מחלות כרוניות בפריפריות גאוגרפיות וחברתיות, ליצירת שותפויות רב־תחומיות ורב־מגזריות ולמקור שיניב אפיקים חדשניים של החזר ההשקעה החברתית.  אנו צופים שמודל ספרת הסוכרת ישוכפל גם בתחומים אחרים וישמש כלי יעיל להשגת יעדים לאומיים נוספים".

היזם של ספירת הסוכרת בגליל הוא דיקן הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי, פרופ' קרל סקורצקי מתוך הבנה שאי השיוויון הוא גורם שמשפיע לרעה על היכולת שלנו לטפל ולהתמודד עם מחלות כרונית : "למדנו במהלך תקופת הקורונה שיש השפעה לטובה של מודלים וחדשנות רפואית כדי להתמודד עם הפערים והשפעתם על התפשטות המחלה" אמר פרופ' סקורצקי. "לאחר שבדקנו לעומק את מצב הסכרת בגליל, אנו מאמינים כי מאמץ מתואם זה יוביל להשפעה מהותית ולשיפור עקבי ובר קיימא באזור".

פרופ' נעים שחאדה מבכירי המומחים לסוכרת בישראל ונשיא האגודה הישראלית לסוכרת (איל) נקרא לעמוד בראש המועצה המדעית של המיזם. המיזם יוצא לדרך הודות לתרומה של 20 מיליון דולר שהועברה על ידי קרן ראסל ברי, והוא יהיה בהובלת הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן בצפת, ויעשה שימוש במודלים לטיפול ומעקב ולחקר מחלות כרוניות באזורי פריפריה גיאוגרפית וחברתית. מטרת המיזם היא לצמצם בחמישים אחוזים את מספר החולים בסוכרת, ולהקטין משמעותית את מספר החולים הלא מאוזנים על ידי מתן טיפול נאות והדרכה לאמץ אורח חיים בריא.