ההערכה – מוקדי תחלואה נוספים יתגלו: עד כה כבר הומתו כ-700 אלף בעלי כנף בעקבות שפעת העופות, וההתפשטות הנגיף רק נמשכת. ביממה האחרונה אותרו שקנאים נגועים בנגיף באזור עמק המעיינות ועגורים בחבל התענכים. ביום שני אותרו שלושה מוקדים נוספים, וחלק מהמקומות החליטו על סגירת זמנית. במשרד החקלאות מדגישים כי מדובר באור מתגלגל ומתמשך, והם מרכזים מאמצים לאיסור הפגרים הרבים בשטחים הפתוחים.

ביום שני אותרו שלושה מוקדים נוספים בלולים תרנגולי הודו בעין החורש שבעמק חפר, ברם-און שבמועצה האזורית גלבוע ובגבעת יואב שברמת הגולן. בסך הכול 90 אלף תרנגולי הודו הומתו רק באזור. הם מצטרפים לכ-600 אלף תרנגולות שהומתו במושב מרגליות באצבע הגליל. בנוסף לכך, כ-5,000 עגורים מתו כבר מהמחלה.

שפעת העופות בעמק החולה (צילום: שלומית שביט)
שפעת העופות בעמק החולה, ארכיון | צילום: שלומית שביט

בעקבות גילוי הנגיף בלול מטילות בעמק חפר הוחלט על ידי המועצה האזורית ורשות הטבע והגנים לסגור את אגמון חפר למבקרים. המטרה היא למנוע אפשרות למגע קרוב של בני אדם עם בעלי הכנף. בנוסף חי-בר כרמל ייסגר החל ממחר לימים הקרובים במטרה לשמור על גרעין הרבייה של העופות הדורסים בשמורה ועל הנשרים שנמצאים בסכנת הכחדה חמורה. בנוסף לכך, שמורת החולה תישאר סגורה עד לסוף חודש ינואר בשלב הזה.

משרד החקלאות מרכז מאמצים לאסוף את הפגרים הרבים של העופות שפזורים בשטחים הפתוחים, במקביל לאיסוף מתוך שמורות הטבע. במשרד החקלאות מדגישים כי מדובר באירוע מתגלגל ומתמשך לאור ההערכות כי מוקדים נוספים יתגלו. ברשות הטבע והגנים שבים ומציינים כי ככלל בתקופה זו יש להימנע ממגע עם עופות בר ועם הפרשותיהם. במקרה ומזהים בשטח מיני עופות פגועים או מתים יש לדווח על כך מיד למוקד רשות הטבע והגנים שמספרו 3639*.

פעילות משרד החקלאות בלולים במושב מרגליות (צילום: משרד החקלאות ופיתוח הכפר)
פעילות משרד החקלאות בלולים במושב מרגליות | צילום: משרד החקלאות ופיתוח הכפר

רעיה שורקי, ממלאת מקום מנכ"ל רשות הטבע והגנים, אמרה: "בעקבות ריבוי מקרי שפעת העופות והאיום על עופות הבר בישראל קיבלנו החלטה לסגור את שמורת הטבע חי בר כרמל ולהאריך את סגירת שמורת הטבע החולה. שמורת הטבע חי בר כרמל הוקמה במטרה לאושש מינים בסכנת הכחדה והשבתם לטבע. בשמורה פועל מזה שנים גרעין רביה לנשרים ועופות דורסים. בשל החשש מכניסת שפעת העופות למתחם החי בר והסכנה המוחשית לפגיעה בעופות ובמאמצי השימור העצומים הנעשים בשמורה החלטתי על סגירת השמורה למבקרים החל ממחר 30/12/2021- 31/01/2022. אני מקווה שנוכל לפתוח את השמורות למבקרים בהקדם".

"אוכלוסיותיהם של רבים ממיני הדורסים החיים בישראל נפגעו מאוד מאז קום המדינה", הוסיף יגאל מילר, אחראי גרעין רבייה בשמורת הטבע חי בר כרמל. "הסיבות העיקריות לכך הן ציד והרעלות, אובדן בתי גידול, התחשמלות והפרעה של בני אדם לקינון. בחי-בר כרמל פועל גרעין הרבייה המרכזי של דורסים בישראל. חי-בר כרמל קם כדי לתקן את המצב הזה, ככל האפשר. המטרה העיקרית של חי-בר כרמל היא ליצור גרעיני רבייה של יונקים אוכלי עשב ושל עופות דורסים ולהעניק להם תנאים נאותים לרבייה, קרובים ככל האפשר לאלה שבסביבתם הטבעית. מגרעיני רבייה אלה משיבים את בעלי החיים אל הטבע בישראל".

בנוסף לכך, מטעם ארגון הרופאים הווטרינרים לחיות הבית פורסמו מידע, כללים והנחיות בעקבות התפרצות מגיפת שפעת העופות לצעדים הנדרשים להגן על חיות הבית ועליכם.