הרבה שנים מתלבטים החוקרים בשאלה – למה כרישים לבנים תוקפים בני אדם. הרי הם לא אוכלים אותם בסופו של דבר, אלא רק פוצעים ועוזבים את המקום. חוקרים אוסטרלים מאוניברסיטת מקווארי בסידני סבורים שהסיבה היא בסך הכל טעות בזיהוי. במחקר שפורסם אתמול (רביעי) בכתב העת Journal of the Royal Society Interface. משרטטים החוקרים את האופן שבו כריש רואה את העולם.

על פי המחקר, בני אדם ששוחים מעל כרישים ובעיקר מעל עמלצים לבנים דומים מנקודת מבטם של הטורפים הימיים לכלבי ים או לאריות ים, שמהווים את המזון המועדף עליהם. הדמיון מוביל לטעות בזיהוי וכתוצאה ממנה לתקיפה שלעיתים מסתיימת בצורה קטלנית.

"חיברנו מצלמת GoPro לקטנוע תת-מימי, והגדרנו אותו כך שינוע במהירות שיוט אופיינית לכרישים טורפים", אמרה החוקרת הראשית לורה ריאן. החוקרים השוו סרטונים של כלבי ים, אריות ים ובני אדם ששוחים בקרבת הכרישים. הם עשו זאת בעזרת מצלמות תת-ימיות ומצלמות מעל המים.

עמלץ לבן. ארכיון (צילום: 123FR \  Joseph Belanger)
צילום: 123FR \ Joseph Belanger

באמצעות הנתונים שנאספו, החוקרים יצרו תוכניות שידמו את הדרך שבה כריש לבן צעיר יראה את התנועות והצורות של עצמים שונים. הם אישרו שבני אדם ששוחים וחותרים על גלשנים מזכירים מאוד כלבי ים ואריות ים בעיני כרישים לבנים צעירים.

רוב הכרישים הם עיוורי צבעים, כלומר הצבעים על גלשנים וחליפות צלילה לא מהווים שיקול בעיניהם. "ההבנה מדוע מתרחשות תקיפת כרישים יכולה לעזור לנו למצוא דרכים למנוע אותן, תוך שמירה על בטיחותם של בני אדם וכרישים", סיכמו החוקרים.