לקראת ועידת האו"ם לענייני אקלים שתתקיים בגלזגו, סקוטלנד - הממשלה אישרה היום (ראשון) תכנית חדשה לעידוד חדשנות אקלימית, פיתוח טכנולוגיות להפחתת פליטות גזי חממה ולהיערכות לשינויי האקלים. ראש הממשלה, נפתלי בנט: "משבר האקלים הוא אחד הנושאים המרכזיים על סדר היום העולמי. זה נוגע לחיים של כולנו, וגם לחיים של ילדינו ונכדינו. אנחנו נדרשים לזה גם כאן בישראל, זה בנפשנו". התכנית המשותפת גובשה בהמשך להחלטת הממשלה למעבר לכלכלה דלת פחמן והצבת היעדים הלאומיים להפחתת הפליטות לשנים 2030 ו-2050.

מטרת התכנית היא עידוד פעולות מחקר ופיתוח של טכנולוגיות שביכולתן לסייע למאמצים העולמיים למאבק בשינויי האקלים, הן בתחום הפחתת פליטות, והן בתחום התאמות והיערכות לשינויי האקלים. הטכנולוגיות יהיו בין היתר בתחומי אקלים, אנרגיה, מזון, חקלאות, מים, ועוד, כאשר חלקם ייחודים למאפייניה של מדינת ישראל, כגון טכנולוגיות בתחום האקלים המדברי.

מפעלים מזהמים (צילום: 24Novembers, shutterstock)
צילום: 24Novembers, shutterstock

במסגרת התכנית יוקם צוות משימה להאצת טכנולוגיות אקלים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה ובהשתתפות החשב הכללי במשרד האוצר והיועץ המשפטי לממשלה. הצוות יפעל להסרת חסמים רגולטוריים למחקר, לפיתוח, ליישום והטמעה של טכנולוגיות לצמצום פליטות גזי חממה והיערכות לשינויי אקלים בתשתיות ציבוריות ובגופים ציבוריים. בתום שנה הצוות יפרסם לציבור את תוצאות עבודתו ואת המלצותיו לצעדים ולפעולות של גופים ציבוריים, שיקדמו את הטמעתן של טכנולוגיות לצמצום פליטות גזי חממה והיערכות לשינויי אקלים.

מנכ"ל משרד ראש הממשלה יפעל ליצירת מנגנון תמיכה לעידוד השקעה במחקר ופיתוח של טכנולוגיות למאבק במשבר האקלים, לרבות שיתוף פעולה באמצעות קרנות מחקר ופיתוח דו-לאומיות ואיגום המקורות התקציביים, בתיאום עם המשרדים השונים.

יש רק דבר אחד שיפתור את משבר האקלים (צילום:  Halfpoint, shutterstock)
ילדה מחזיקה את כגור הארץ, הפגנה למען האקלים | צילום: Halfpoint, shutterstock

שרת האנרגיה, השרה להגנת הסביבה ושרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, בשיתוף עם שרת הכלכלה והתעשייה, הממונה על התקציבים והחשב הכללי במשרד האוצר, יציגו לממשלה את ההמלצות בנושא חדשנות טכנולוגית אקלימית. ההמלצות יכללו התייחסות לנושאים הבאים: עידוד מחקר אקדמי ותעשייתי תוך הגדרת תחומים בעלי חשיבות לאומית; הרחבת פתרונות מימון ומנגנונים לניהול סיכונים, לרבות באמצעות שיתופי פעולה עם קרנות בין-לאומיות; וכן איגום פעילות המשרדים הרלוונטיים לטובת קידום ההטמעה של טכנולוגיות אקלים.

בנט: "משבר האקלים נוגע לחיים של כולנו"

"בשבוע הבא נצא לוועידת האו"ם לענייני אקלים שתתקיים בגלזגו שבסקוטלנד, ביחד עם שרת האנרגיה, קארין אלהרר, ועם השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג. בהקשר הזה, אנחנו מביאים היום לשולחן הממשלה מספר החלטות חשובות בנושא האקלים והמשבר הסביבתי והגלובלי", אמר ראש הממשלה נפתלי בנט בפתח ישיבת הממשלה. "משבר האקלים הוא אחד הנושאים המרכזיים על סדר היום העולמי, ובצדק. הוא נוגע לחיים של כולנו, וגם לחיים של הילדים והנכדים שלנו. זה בנפשנו. אנחנו נדרשים לזה גם כאן בישראל, בכל הדרגים ובכל המשרדים. הממשלה תאשר היום מספר החלטות, בהן קידום תחבורה נקייה ודלת פחמן, התייעלות אנרגטית והפחתת פליטות, עידוד חדשנות טכנולוגית והאצת תשתיות. יש עוד שורה של פעולות שאנחנו בוחנים ונודיע עליהן בהמשך לכשיבשילו".

תמר זנדברג, המשרד להגנת הסביבה (צילום: מתוך אינסטגרם, tamarzandberg)
צילום: מתוך אינסטגרם, tamarzandberg

שרת האנרגיה, קארין אלהרר: "הגיע העת שנגייס את היצירתיות והחדשנות הישראליים למאבק של מדינת ישראל במשבר האקלים. כבר שנים חברות ההזנק הישראליות נמצאות בחזית העשיה העולמית במגוון תחומים, החלטה זו נועדה כדי להסיר חסמים, לקדם פרויקטי חלוץ ולהקל על יזמים בתחום האנרגיה הירוקה. מודה לראש הממשלה על מחויבתו לקידום הנושא ובטוחה כי הניסיון והאהבה שלו לתחומי היזמות יצליחו לקדם את המטרה החשובה של עידוד חדשנות בתחומי אנרגיה ירוקה דחיפה גדולה קדימה".

השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "ישראל היא בית לחברות סטארט-אפ מתקדמות ומרכזי מחקר מובילים, והחדשנות האקלימית הישראלית היא כבר כעת מובילה עולמית בחלק מהתחומים. זו הזדמנות עבורנו לא רק להזניק את כלכלת החדשנות והטכנולוגיה הישראלית - אלא גם למלא תפקיד מרכזי בפתרונות למשבר האקלים באופן שחורג מחלקנו היחסי, גם ברמה האזורית וגם ברמה הגלובלית".