אם תכננתם לצאת לטיול מוקדם בבוקר בשבת הקרובה, או לרוץ לפני שהילדים מתעוררים, יכול להיות שאתם תאלצו לשנות את התוכניות שלכם – אלא אם אתם אוהבים חושך. בשבת הקרובה נחזה בזריחה הכי מאוחרת מאז 1948, השמש תפציע בשמיים רק אחרי השעה 7:00, כך יהיה במרבית הערים בישראל. למה זה קורה?

בזמן שבחודשי הקיץ חצי הכדור הצפוני נוטה לכיוון השמש ובכך אנחנו מקבלים יותר שעות אור, בחורף המצב הפוך ושעות החשכה עולות. כדי להתגבר על היעדר שעות האור, הוחלט בישראל וברוב מדינות העולם להנהיג מעבר לשעון חורף וכאילו להקדים את הזריחה. ככל שהמעבר נעשה מאוחר יותר, בזמן ששעות האור מתקצרות, אז השמש כאילו עולה מאוחר יותר. אם לדוגמה נעביר את השעון חמש שעות קדימה, אז השמש תעלה רק בשעה 12:00.

זריחה בכתש (צילום: בטי רמון)
זריחה במכתש רמון | צילום: בטי רמון

כאמור הזריחה של מחר תהיה המאוחרת ביותר מאז 1948, הסיבה? מלחמת העצמאות. מיד לאחר קום המדינה שעון הקיץ פעל עד היום האחרון של אוגוסט והשמש זרחה רק בשעה 7:15, זאת לעומת השקיעה באותו יום שהתרחשה בסביבות השעה 20:30.

מקרה קיצוני עוד יותר התרחש בינואר 1941 ו-1942 וגם כאן הסיבה היא מלחמה. בזמן מלחמת העולם השנייה החליטו הבריטים להחיל את מעבר השעון בכל תחומי האימפריה, וישראל כאמור הייתה חלק ממנה. הבריטים באותן השנים לא הזיזו את השעון ונשארו בשעון קיץ גרמו לכך שהזריחה בישראל תהיה סביב השעה 7:45. ללא ספק שעה מאוחרת.