נובמבר האחרון היה חם מהממוצע הרב שנתי במידה ניכרת. 2-3 מעלות מעל הממוצע ברוב האזורים. בשירות המטאורולוגי השוו את הנתונים לארכיון וגילו בסך הכל שלושה חודשי נובמבר חמים יותר ממה שמדדנו השנה ב-1962, 1966, 2010.

לנתון הזה צריך להוסיף שבעשור האחרון נרשמו יותר חודשי נובמבר בעלי טמפ' חריגות: 2010 2013, 2019. אכן מדובר בדוגמה נוספת למגמת ההתחממות הגלובלית שמשפיעה גם על אזורינו, למעשה בצורה תלולה יותר - פי 1.8 מהממוצע העולמי.

לא רק נתוני חום בעיתיים היו לנו החודש. אמנם סיימנו רק אתמול אירוע גשם קצר, אך כמות הגשם החודשית נמוכה מאוד: ברוב האזורים מדובר בכמות של 30%-50% מהממוצע בלבד שירדה בטווח זמנים קצר, בעיקר בין 18-21 בחודש.

אם נסתכל על המצב העונתי הכללי, כמות הגשם שנמדדה עד כה היא 40%-60% מהממוצע. צריך לומר שבעבר ראינו כמה וכמה מקרים של עונות משקעים ש"התאוששו" בהמשך, בעיקר בחודשים ינואר ופברואר. גם כדאי לזכור שחודש נובמבר מאופיין בתנודתיות גבוהה ושינויים גדולים בין שנה לשנה. יחד עם זאת, התחזיות העונתיות ארוכות הטווח עדיין גורסות כי הסיכוי לשנה של מיעוט משקעים גבוה יותר וזה בהחלט מתיישב עם המצב הנוכחי שנמדד.

גבוה עד פי שניים מהקצב העולמי

בשירות המטאורולוגי ערכו לאחרונה השוואה לנתונים כלל עולמיים המבוססים על נתוני מדידה של אלפי תחנות מטאורולוגיות ברחבי העולם ומהתוצאות עולה כי ישראל מתחממת בקצב כפול מהממוצע העולמי. מערכת מדידת הנתונים הרחבה בישראל החלה לפעול בתחילת שנות ה-50, והמגמות מעוררות דאגה: עלייה של 1.4 מעלות צלזיוס בטמפרטורה הממוצעת. עלייה במספר הימים והלילות החמים והירידה במספר הימים והלילות הקרים.

מה אנחנו באמת יודעים על השפעת שינויי האקלים על הטבע? (אילוסטרציה: Piyaset, shutterstock)
אילוסטרציה: Piyaset, shutterstock

עוד נמצא כי בשלושים השנים האחרונות חלה ירידה בכמות המשקעים באגן ההיקוות של הכינרת ובאזורי החוף והשפלה. עם זאת, חלה עלייה בכמות המשקעים באזורים אחרים ובהם צפון הנגב ומישור החוף הדרומי. בחישוב כלל ארצי חלה ירידה של כ-25 מ"מ במשקעים, פחת מספר ימי הגשם. בשורה התחתונה: יורד פחות גשם, אך כל יום גשום מביא איתו משקעים רבים ושעלולים לגרום להצפות.

בהיבט קצב ההתחממות, בחישוב הקצב לפי עשור: מתחילת ניתוח המדידות ניכר כי הטמפ' עלתה ב-0.27 מעלות כל עשור. שימו לב שבתקופה שבין 1950 ל-2020 לא הייתה עליית טמפ' אחידה בזמן, עד סוף שנות ה-80 חלה זמנית ירידה מסוימת בטמפרטורה. אך מתחילת שנות ה-90 החלה עליית טמפרטורה משמעותית יותר. כאשר בוחנים את העלייה הזו מגלים קצב ממוצע מהיר בהרבה של 0.59 מעלות לעשור, בשלושת העשורים האחרונים (במקום 0.27).