תושבי שכונת גליל ים בהרצליה נחנקים מהאבק הסמיך שאופף אותם בחודשים האחרונים, כך מספרים חלק מהדיירים. אתר פסולת פרטי שממוקם בשטח המוניציפאלי של רמת השרון אך נמצא מאתיים מטרים מהשכונה החדשה נמצא בבעלות חברת בני וצביקה וגם רישיון העסק שלהם נמצא תחת עיריית רמת השרון. למה כל זה חשוב? כי הסבך הבירוקרטי הזה הופך את הטיפול במטרד למורכב יותר. בעקבות עתירה שהגישה העירייה החברה נדרשה לפנות את האתר, מתי? בעוד יותר מחצי שנה. לא נורא, שבינתיים התושבים ייסבלו.

לתושבי השכונה הובטח כי עד זמן האכלוס, אתר הפסולת ייסגר אך הדבר לא קרה וכעת הם מתקשים להסתובב ברחובות, לפתוח חלונות ולצאת לשחק עם הילד בגינה. הם קוראים לכל הגורמים לטפל במפגע הבריאותי ודורשים שיבוצעו פעולות ניטור זיהום אוויר בתדירות גבוהה.

אתר פסולת ליד גליל ים בהרצליה (צילום: ג׳ני ליובושיץ)
אתר פסולת ליד גליל ים בהרצליה | צילום: ג׳ני ליובושיץ

עמית ומשפחתה עברו לשכונה לפני חודשיים: "השקענו בה המון אהבה וכסף. היום אני כבר לא יודעת אם נישאר פה. מאז שעברנו יש ענני אבק בלתי פוסקים מכיוון המטמנה. הם עובדים מהבוקר המוקדם ועד החשיכה ומלכלכים. הכל מתמלא אבק לבן ומוזר כל הזמן. כל החלקיקים המסרטנים מגיעים לשכונה לבתי המגורים וגני הילדים שנמצאים 200 מטר משם".

"אני מפחדת על הבריאות של הילדים ושלנו, במיוחד הבן הקטן שלנו שנמצא פה בגנים והריאות הקטנות שלו סופגות את החלקיקים בלי הפסקה והוא גם סובל מאסטמה", היא אומרת בייאוש. "הבטיחו שיפנו את בני וצביקה לפני האכלוס, זה לא קרה. אם היינו יודעים שהם לא יתפנו לפני האכלוס בחיים לא היינו קונים פה דירה. אני מרגישה שכל הגורמים שאמורים לפקח על איכות הסביבה ולשמור עלינו מפני אינטרסים כספיים אכזבנו אותנו ונטשו אותנו. אנחנו פונים כל הזמן למשרד להגנת הסביבה ולעירייה ואין שום תגובה".

לאחר עתירה של עיריית רמת השרון החליט בית המשפט לסגור את האתר רק באפריל 2022. עיריית הרצליה עצמה פועלת במקביל מול המשרד להגנת הסביבה ואין באפשרותה לפעול מול החברה שמנהלת את אתר הפסולת – מכיוון שהיא לא רשומה בשטחה.

_OBJ

תגובת עיריית רמת השרון: העיריה פעלה מול המטמנה הפיראטית בכל הדרכים העומדות לרשותה, ובכלל זה איסוף ראיות לפעילות הבלתי חוקית שהתרחשה במקום ופנייה לערכאות משפטיות. פעילות העירייה הביאה להחלטת בית המשפט לסגור את האתר. יחד עם זאת, ולצערנו ניתנה למפעילים ארכה של שנה לסיים את ענייניהם. אי לכך, העירייה ממתינה לתום השנה על מנת לוודא שאכן הם עומדים בהחלטת בית המשפט. היה ולא יעמדו בהחלטה זו, העירייה תמשיך בהליכי האכיפה בכל דרך אפשרית.

תגובתו של צביקה דוד, יו"ר ומייסד קבוצת בני וצביקה: האתר בהרצליה פועל בבקרה מליאה של המשרד להגנת הסביבה. החברה עושה את כל הנדרש על מנת למנוע ריחוף אבק. החברה אוחזת בכל האמצעים למניעת אבק ובהם רשתות הגנה היקפיות, הרטבה מסיבית של דרכי הגישה אף שאינם באחריות החברה, הרטבה מסיבית של דרכים פנימיות, מערכות מפוחים ומתזים בנקודות הרגישות. מזה חודשים רבים מתקיימת פעילות של נתיבי איילון להסדרת נתיב תחבורה ציבורית המעלה אבק בכמויות ללא שום בקרה ולצערנו הכול משויך לאתר המחזור. אתר המחזור הוא מהמתקדמים בעולם ההופך פסולת בניין לתערובת בטון חדשות. הערך המוסף שהוא מביא לסביבה הוא אדיר. 

האמירות של חלקים מתעופפים אין להם שום בסיס. הטענות בדבר אבק מקורו בפעילות המתבצעת סביב האתר.
אנו עושים ונמשיך לעשות את כל הנדרש על מנת למנוע אבק מרחף. אנו מבינים את לחץ התושבים לראות פארק מחלון ביתם. נעשה את הכול על מנת למנוע מהתושבים אי נוחות.

המשרד להגנת הסביבה: לפי החלטת בית המשפט, אתר הפסולת ימשיך לפעול עד אפריל 2022. נכון להיום, האתר פועל מתוקף החלטה זו. המשרד להגנת הסביבה מפקח על האתר באופן צמוד, מבצע דיגומי אוויר ודואג לקיום התנאים ברישיון העסק. ככל שיש הפרות, נוקט המשרד להגנת הסביבה בצעדי אכיפה. כל זאת, עד לסגירתו הצפויה של האתר לפי לוחות הזמנים שקבע בית המשפט.

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il