חיפושית בת 230 מיליון שנים שלא הייתה מוכרת למדע התגלתה בתוך מאובן של צואת דינוזאור בפולין. הגילוי שופך אור על התזונה של יצורי הענק הקדמונים. הדינוזאור מסוג סילאזאור, שצרך את החיפושית הוא בעל צוואר ארוך וחי בתקופת הטריאס שהסתיימה לפני כ-200 מיליון שנים. החוקרים מאמינים שהחיפושית הייתה חלק מהתזונה של אותם דינוזאורים, לצד אצות ועלים.

החיפושית השתמרה בצורה טובה עד כדי כך שהחוקרים הצליחו ליצור דגם שלה בצורת תלת ממד. "נדהמתי לראות עד כמה החיפושית השתמרה טוב", אמר מרטין קוונסטרום מאוניברסיטת אופסלה השוודית, מחבר המחקר שפורסם בכתב העת Current Biology. "הרכב הסידן הפוספטי של החיפושית, יחד עם המינרלים בחיידקים הם אלה שסייעו בשימור המאובן העדין הזה".

דינוזאור מסוג סילאזאור (צילום: Małgorzata Czaja)
סילאזאור: תחילה חשבו שהוא צמחוני לגמרי | צילום: Małgorzata Czaja

צוות החוקרים שמצא את מיני החיפושיות בצואת בעל החיים הקדום בפולין אמרו שהם בטוחים שהיא השתמרה טוב בין היתר בשל גודלו וצורתו של הדינוזאור. "הוא החזיק בקצה הלסת שלו מעין מקור שניתן היה להשתמש בו כדי לנקר חרקים מהקרקע. ממש כמו ציפורים של היום", אמר קוונסטרום. "למרות שנראה כי הוא בלע המון חיפושיות, זאת הייתה קטנה ונשתמרה". לטענת החוקרים הסילאזאור היה אוכל כל, בהתחשב בממצאים שהתגלו עד כה בהפרשות שלו.

אורכו של הסילאזאור, שאותר לראשונה לפני כ-20 שנים בפולין, מגיע לכשני מטרים וחצי והוא נחשב יחסית קל משקל ולכן גם מהיר מאוד. האף שלו היה צר עם נחיריים שפנו קדימה. תחילה הוא נחשב לצמחוני לגמרי אך המחקרים האחרונים, וגם זה שהתפרסם השבוע, מצביעים על כך שהוא ניזון גם מחקרים.