פסק דין שניתן לפני כחודש וחצי ומובא כאן לראשונה, גזר על 3 דייגים תשלום קנס בגובה של 17,500 ₪, בגין דיג לא חוקי ועל נסיעה על החוף במרחק הקטן מ-100 מטר. הסיפור החל לפני כשלוש שנים, אז קיבל אלון רוטשילד,  מנהל "החצי הכחול – פרויקט הים התיכון" בחברה להגנת הטבע, דיווח באמצעות אפליקציית SeaWatch, על דיג לא חוקי בחוף מעגן מיכאל.

"הגעתי יחד עם צוות החברה להגנת הטבע לחוף, שם ראינו טנדר ללא נוסעים, אך עם חליפה ומשקפת צלילה. על החול, נראו סימנים עגולים עמוקים של מיכל צלילה. בים, סביב האי הצפוני של מעגן מיכאל, נראו פנסים", הוא משחזר. "הזעקנו את פקח רט"ג אשר תיעד את הרכב חונה על קו המים. כעבור כשעה, צפינו בדמויות שמתחילות לנוע מהאי לכיוון החוף, עם מכלי צלילה על הגב. כשהתקרבנו, ראינו רובה דיג, פנס, ו"שחילר" מלא בדגים, לרבות דגי דקר. הצולל ניסה להסתיר את פניו בעזרת הסנפירים וביקש מאתנו לא לצלם".

דיג בלתי חוקי (צילום: אלון רוטשילד, החברה להגנת הטבע)
ציוד שבעזרתו אחסנו את הדגים | צילום: אלון רוטשילד, החברה להגנת הטבע

רוטשילד שלח מכתב תלונה ליגאל בן ארי, מנהל תחום הים ברשות הטבע והגנים וניר פרוימן, פקיד הדיג הראשי במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, שהוביל לחקירה של רט"ג וניהול הליך משפטי ע"י משרד החקלאות, שהסתיים בתשלום הקנס והחרמת הציוד. אלון רוטשילד, מנהל "החצי הכחול – פרויקט הים התיכון" בחברה להגנת הטבע: "המקרה הזה מוכיח שהשילוב בין ציבור ערני ואכפתי, אפליקציית SeaWatch לשיתוף הציבור, ונחישות גורמי האכיפה, יכולים לחולל שינוי חיובי בים שלנו. מאות אלפי העיניים של אזרחים המבלים בים הם כוח אדיר שמסייע לגורמי הסביבה בשמירה אקטיבית על הים. דיג הוא הגורם מספר אחד לפגיעה בטבע הימי, ולכן חשוב כל כך לפקח ולאכוף אותו".

דיג בלתי חוקי (צילום: אלון רוטשילד, החברה להגנת הטבע)
החשוד בדיג בלתי חוקי | צילום: אלון רוטשילד, החברה להגנת הטבע

בתוך כך, ח"כ רם בן ברק, יו"ר ועדת חוץ וביטחון, יגיש בימים הקרובים הצעת חוק חשובה לעתיד הים התיכון. הצעת החוק תוביל לכך שעל ספינות הדיג יהיו מכשירי איכון, כך יוכלו לפקח על כך שהספינות לא שטות באזור של צינורות הגז. כל פגיעה של ספינת דיג בצינור עלולה להביא לדליפה חמורה, שעלולה לפגוע בחיי אדם, ומהווה סכנה בריאותית כלכלית וסביבתית.

SeaWatch הוא מוקד מבוסס אפליקציה סלולרית של החברה להגנת הטבע לטיפול בדיווחי ציבור אודות מפגעים בים התיכון ובמפרץ אילת, שחותר לייעל ולהעצים את אכיפת החוק ומניעת מפגעים בים התיכון ובאילת, על ידי הגברת מודעות הציבור ומקבלי ההחלטות לאתגרי השימור בים. המוקד פועל בשיתוף פעולה עם גורמי האכיפה ומספק ראיות מבוססות ואיכותיות על מפגעים כמו עבירות דיג, זיהום, רשתות רפאים ופגיעה בחיות מוגנות בזמן אמת.

להורדת האפליקציה:

GOOGLE PLAY - http://bit.ly/37fghYq

APPLE - https://apple.co/2HenT2J