בשטחי יהודה ושומרון טמונות עתיקות יקרות מפז מלפני אלפי שנים - אוצרות יהודיים מהעבר. אך מסקר שערך ארגון "שומרים על הנצח" עולה כי מתוך 365 אתרי עתיקות נפגעו לא פחות מ-80%, לעיתים באופן שיטתי. שודדי עתיקות חופרים והורסים אתרים בחיפוש אחר פריטים יקרי ערך, ובדרך משמידים אוצרות תרבות. "יש כאן שוד פראי, הלב נשבר", מספר ד"ר דביר רביב מהמכון הארכיאולוגי של אוניברסיטת בר אילן.

לפני אלפיים שנה הגיעו יהודי ירושלים ויריחו למדבר יהודה, וגם נקברו בו. במחילות ובמערות שסמוכות ליריחו מעריכים כי נקברו כ-100 אלף יהודים לאורך 200 שנה - מהמאה הראשונה לפני הספירה ועד המאה הראשונה לספירה. הם נקברו במערות קבורה עם מספר כוכי קבורה בכל אחת. אלפיים שנה אחרי והמערות עומדות שדודות, נטושות, מוזנחות ומלאות זבל.

אוהד חמו ומשה גוטמן מ"המרכז להגנת עתיקות ישראל" (צילום: חדשות 12)
סקר: 80% מאתרי העתיקות עבר לקו הירוק נפגעו | צילום: חדשות 12
 בעקבות האוצר האבוד (צילום: חדשות 12)
"יש כאן שוד פראי, הלב נשבר" | צילום: חדשות 12

לא רק שודדי העתיקות פוגעים באוצרות העבר - גם הבנייה וההתפתחות הלא מבוקרת של יריחו מסבה נזק לעתיקות. המגרשים החדשים בעיר מאיימים להעלים את אוצר המורשת שבמדבר. ד"ר רביב מסביר בכאב: "יש כאן שוד פראי, ואפשר לזהות בורות בדיקה של שודדי עתיקות. יש כאן מגרשי בנייה ואפשר לראות את הפגיעה במערות קבורה. הלב נשבר".                                        

לא רחוק משם נמצא ארמונו של הורדוס. ושוב, בלב אתר העתיקות החשוב הזה - חורבן. בתים חדשים נבנים ובדרך עתיקות יקרות מושמדות ונהרסות. השטחים שבשליטת ישראל מגודרים ומוגנים יותר, אך בשטחים שבשליטת הרשות הפלסטינית הבלגן חוגג וההיסטוריה נהרסת. משה גוטמן מ"המרכז להגנת עתיקות ישראל" מספר על ההרס שמצא בארמונו של הורדוס: "זה מיני-מצדה המקום הזה, ופירקו אותו לחלוטין. אין אכיפה, ומי שמנצל את זה אלו שודדי העתיקות. יש פה היסטוריה של 3,000 שנה, ועכשיו הכל זרוק".