המזרח התיכון בפני סכנה: שרפות קטלניות, מחסור במים, הרס המגוון הביולוגי וסכנה לייצור המזון צפויים לפקוד את האזור בעשורים הבאים, כך על פי טיוטת דוח של האו"ם שעוסק שבשינויי האקלים.

משבר האקלים - סיקור N12:

הדוח, שעתיד להתפרסם במלואו בעוד כחצי שנה, שם זרקור על המזרח התיכון ומזהיר כי עליית הטמפרטורות באזור עתידה להיות גבוהה ב-20% מהממוצע העולמי. על פי החוקרים, מגמת ההתחממות עשויה להביא גם לעליית מפלס פני הים, שינויים במחזור הגשמים וסיכונים בריאותיים שיפגעו בכחצי מיליארד תושבי האזור.

קצב פליטת גזי החממה הנוכחי צפוי להגדיל פי 3 עד 30 את הסיכון של קשישים במזרח התיכון ובאפריקה למות מוות שקשור להשפעות החום, נכתב בטיוטת הדוח שהתפרסמה בסוכנות הידיעות AFP. לדברי המומחים, רק תרחיש שבו הטמפרטורות לא יעלו ביותר מ-2 מעלות, כפי שקובע יעד הליבה של הסכם פריז, עשוי לגרום לכך שהמערכת האקולוגית ברוב חלקי אגן הים התיכון תישאר בת קיימא.

מהגרים בורחים במחנה הפליטים הצפוף מוריה באי לסבוס, (צילום: AP)
"האיום המשמעותי ביותר שעומד בפני האזור כיום הוא החום הקיצוני" (ארכיון) | צילום: AP

בשבוע האחרון מתמודדות מדינות הים התיכון עם טמפרטורות גבוהות מהממוצע, כשביוון ובטורקיה מתחולל גל שרפות חסר תקדים. "האיום המשמעותי ביותר שעומד בפני האזור כיום הוא החום הקיצוני", אמרה אמרה פרידריקה אוטו, מנהלת שותפה במכון לשינויים סביבתיים באוניברסיטת אוקספורד. היא הוסיפה כי גלי החום הם אירועי הקיצון הקטלניים ביותר באירופה. על פי ההערכות, מספר הימים הממוצע שבו נצפים תנאי מזג אוויר קיצוניים במזרח התיכון הוכפל מאז שנות ה-80 עד כה.

"הסיכוי היחיד לשרוד את רמת החום הצפויה היא לשהות במבנה מקורר בכל שעות היום, ואנשים לא יכולים להרשות את זה לעצמם", הוסיף אילן קלמן, חוקר במכון להפחתת סיכון ואסונות של אוניברסיטת קולג' בלונדון. לדבריו, האפשרות היחידה להתמודד עם השינויים הצפויים היא לעצור את שינויי האקלים שנגרמים על ידי בני האדם.