העיר יקוצק שבחבל הסיבירי ידועה כעיר הקרה בעולם, מקום שבו לא כדאי לכם להוציא את האף מהבית מחשש שיקפא. התושבים בעיר הצפונית מומחים בהגנה מהקור העז, אבל עכשיו – יש להם בעיה חדשה – הרבה יותר מסוכנת. העיר הקפואה בדרך כלל מכוסה בעננת עשן שנגרמה כתוצאה משרפות הענק שמשתוללות ביערות הסמוכים לה כבר שבועות. למעשה השרפות בסיביר כל כך גדולות עד כדי שהעשן שנישא על הרוחות מגיע עד לאלסקה שביבשת אמריקה. ולצערנו זה לא המקום היחיד שעולה בלהבות.

שרפות ענק באורגון שבארצות הברית, ויחד עם בריטיש קולומביה – כוחות מכבי האש נלחמים סביב העולם בקרב אבוד נגד האש שמתפשטת במהירות באזורים היבשים. האש אוכלת אזורים שאליה – לא הגיעה בעבר, בטח שלא בעצמה שכזו. על פי הדיווחים מרוסיה, העשן בסיביר כל כך סמיך עד שטייסי הסיור כמו סוויאטוסלב קולסוב אומרים שהם לא יכולים לבצע את עבודתם: "אין שום דרך שאצליח להטיס את המטוס בראות ירודה כל כך".

שריפות ביקוטיה, סיביר (צילום: reuters)
סיביר חווה גל שרפות ענק | צילום: reuters
שריפות ביקוטיה, סיביר (צילום: reuters)
יער מפויח בסיביר, יתקה להתחדש | צילום: reuters

קולסוב הוא טייס בכיר לתצפית אווירית באזור המזרח הרחוק של רוסיה. הוא אומר שחלקים מסיביר מועדים לשרפות בגלל היערות שבהם.  קולסוב סיפר ל- CNN כי "הלהבות שונות השנה. שרפות חדשות הופיעו במקומות שלא היו בעבר. שום  שרפה לא בערה שם קודם לכן". קולסוב רואה ממקור ראשון את מה שמדענים מזהירים ממנו שנים. שרפות הולכות וגדלות בעוצמתן גם במקומות שאינם רגילים אליהם.

"עונת השרפות מתארכת, השרפות הולכות וגדלות, הן בוערות יותר מאי פעם", אמר תומאס סמית', פרופסור לגיאוגרפיה סביבתית בבית הספר לכלכלה בלונדון. הוא טען שגורמים רבים כמו ניהול אדמות לקוי, ממלאים תפקיד בשרפות, אך גם שינויי האקלים הופכים את השריפות לתכופות ואינטנסיביות יותר ברוב אירופה, במערב ארה"ב, דרום מערב קנדה, אזורים באמריקה הלטינית ועכשיו – ברוסיה.

5 מיליון מגרשי כדורגל עלו באש

הלהבות בסיביר כילו יותר מ-6.5 מיליון דונם מתחילת השנה, כך עולה מנתונים שפרסמו בשירות להגנת היער האווירי במדינה. שטח ששווה לכמעט 5 מיליון מגרשי כדורגל. באורגון, שמונה שרפות העלו באש עד כה כמעט 475,000 דונמים. הן לא דומה לשום דבר שראו בעבר, אמרו גורמים רשמיים במדינה. האש באורגון כל כך גדולה ומייצרת כל כך הרבה אנרגיה וחום קיצוני שהיא יוצרת עננים וסופות רעמים משלה. בקולומביה הבריטית בקנדה הוכרז מצב חירום בגלל השרפות שם. במחוז דווח על כמעט 300 שרפות פעילות.

שרפות ענק באורגון, ארה"ב (צילום: AP)
יער מפויח באורגון, ארה"ב | צילום: AP
שרפות ענק באורגון, ארה"ב (צילום: AP)
רכב שרוף באורגון ארה"ב | צילום: AP
שרפות ענק באורגון, ארה"ב (צילום: AP)
יער עולה בלהבות באורגון | צילום: AP

שרפות הענק הן חלק ממעגל אקלים אכזרי. לא רק ששינויי האקלים תורמים לקיומן של השרפות, אלא גם - שריפתן משחררת עוד יותר פחמן לאטמוספירה, מה שמחמיר את המשבר. יש מדענים שטוענים שהשרפות השנה גרועות במיוחד. "כבר באמצע יולי, סך כל הפליטות המשוערות גבוה מסך כל השנים הקודמות לתקופות הקיץ, זה מראה שמדובר בבעיה מתמשכת", אמר מארק פרינגטון, מדען בכיר בשירות הניטור של קופרניקוס – שירות מעקב אחר שינויי האקלים. "רוסיה חווה שרפות בעוצמה גבוהה ברציפות מאז הימים האחרונים של יוני. אם אני מסתכל לאורך זמן, אפשר לראות סוג של רמות עוצמה שוות ערך, אבל לא במשך שלושה שבועות ברציפות. אני חושב שפעם – השרפה שנמשכה לזמן הארוך ביותר הייתה אולי כמה שבועות או 10 ימים ובאוזרים מבודדים יותר". לדבריו עונת השרפות נמשכת בדרך כלל עד אמצע אוגוסט, כך שסביר כי גל השריפות ימשך.

 

פרופ' תומאס סמית' הסביר כי בעוד שחלקים מסיביר וקנדה חוו תמיד שרפות, הדאגה היא שהשרפות הופכות להיות הרבה יותר תכופות: "פעם הייתה לך שריפה כל 100 עד 150 שנה במקום אחד, מה שאומר שהיער מתחדש לחלוטין ואתה בסופו של דבר עם יער בוגר. מה שאנחנו רואים בחלקים מסוימים במזרח סיביר הוא שהשרפות מתרחשות כל 10 עד 30 שנה, במקומות מסוימים, ומשמעות הדבר היא שהיער לא יוכל להתבגר, ובסופו של דבר האזורים האלה יהפכו לסוג של אדמת שיחים או עשב ביצות".

שריפות בקולומביה הבריטית בקנדה (צילום: reuters)
300 שרפות ענק בקנדה | צילום: reuters
שריפות בקולומביה הבריטית בקנדה (צילום: reuters)
הקולומביה הבריטית בקנדה עולה בלהבות | צילום: reuters

"גלי החום והבצורת הופכים אזורים חדשים בעולם לפגיעים לשרפות. אנו מודאגים מהמערכת האקולוגית מצפון ליער בסיביר. הוא בדרך כלל אזור רטוב או קפוא מכדי להישרף", הוא מוסיף. "בשנתיים האחרונות ראינו הרבה שרפות במערכת האקולוגית הזו, מה שמצביע על כך שהתנאים שם משתנים. גם לכך יש השפעה חמורה וארוכת טווח על האקלים. האפר משרפות יכול גם להאיץ את ההתחממות הגלובלית".