אירועי השנתיים האחרונות היוו תזכורת נוספת עבור רבים כי כדור הארץ ותושביו נמצאים במצב קשה. מגפת הקורונה ואירועי האקלים הקיצוניים בשבועות האחרונים רק הדגימו חלק מהצרות שעמו מתמודד הכדור, ויותר ויותר אנשים שואלים את עצמם מהי המדינה הטובה ביותר בעולם לחיות בה – לקראת מצב קיצון גלובלי. חוקרים בבריטניה ערכו השוואה על בסיס שורה ארוכה של קריטריונים וקבעו כי ניו זילנד, איסלנד, בריטניה, טזמניה ואירלנד הם חמשת המקומות הטובים ביותר "לשרוד בהם את קריסת החברה האנושית".

לטענת החוקרים, מהמכון לקיימות גלובלית באוניברסיטת אנגליה רסקין, "המין האנושי מצוי במצב מסוכן", בשל צפיפות אוכלוסין וחברה צרכנית שמאוד תלויה בייצור אנרגיה עבורה – מה שממשיך לעודד את ההתחממות הגלובלית. הם מבהירים כי התמוטטות פיננסית, השפעות משבר האקלים, הרס הטבע ומגפה חמורה יותר מהקורונה, או אפילו שילוב של כמה מהם, עלולים להיות מה שיקרב את האנושות לקיצה.

כדי לקבוע אילו מדינות הן בעלות יכולת ההתמודדות הטובה ביותר עם קריסה עולמית, הוענקו להן ציונים בשורה ארוכה של קטגורויות. בין היתר נבחנה היכולת של מדינה לגדל את המזון עבור האוכלוסייה שלה בכוחות עצמה, יכולתה להגן על גבולותיה מפני גלי הגירה גדולים, יכולתה התעשייתית וכן יכולתה לייצר אנרגיה ממקורות ירוקים. באופן טבעי, איים מבודדים, בעלי אקלים ממוזג ונוח באופן יחסי וכן ללא צרות של צפיפות אוכלוסין – הם בדיוק המדינות שנבחרו למקומות הראשונים.

ניו זילנד, המדינה הבטוחה ביותר בעולם (צילום: עדי פרץ)
צילום: עדי פרץ
קו החוף בכפר דואה (צילום: יחסי ציבור)
קו החוף בכפר דואה | צילום: יחסי ציבור

החוקרים טוענים שהמחקר מעיד על היסודות החשובים ביותר שעל מדינות ברחבי העולם לתת את הדגש עליהם, ולפעול כדי להעלות את הציון שלהן בהם – במטרה לחזק את יציבותן ויכולתן להתמודד עם משברים עתידיים. הם הסבירו כי יציבותה של החברה המערבית הגלובלית, שקידשה את היציבות החומרית, נפגעה ותמשיך להיפגע בעתיד – וכדי לשרוד יהיה עליה לדבוק בעקרונות ההישרדות שהוצגו במחקר.

"קבענו שעל המדינות המובילות להיות מסוגלות להגן על גבולותיהן ולהיות בעלות אקלים נוח וממוזג, לכן זה די מתבקש שמדינות אי גדולות עם אוכלוסיות מעורבות אכן נבחרו, כמו למשל ניו זילנד", אמר פרופ' אלד ג'ונס, אחד החוקרים שהשתתפו במחקר. "כן הופתענו מעט לראות את בריטניה בין המדינות הראשונות, מפני שהיא מאולסת בצפיפות יחסית, לא מקדמת אנרגיה מתחדשת ומסוגלת לייצר מזון ל-50% מהאוכלוסייה שלה בלבד, אבל כן הערכנו כי ביכולתה להתמודד בצורה טובה עם זעזועים שונים", הוסיף.

במחקר, שהתפרסם בכתב העת "קיימות", נכתב כי "החברה התעשייתית הגלובלית התלוייה באנרגיה מזהמת ומאפיינת את התקופה המודרנית כולה ניצבת בפני סיטואציה חריגה, המאיימת על הרוב הגדול של המין האנושי". המחקר ביקש להדגיש את שורת האיומים ההולכים ומתעצמים מול הציביליזציה האנושית.

"בריטניה צפופה, אך מסוגלת להתמודד עם זעזועים" (צילום: AFP)
צילום: AFP
סלעים, חוף טזמניה, קרדיט אימג'בנק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מקומות שלא חוו תהליכים בולטים של התמוטטות חברתית ועדיין מסוגלים לאכלס כמות אוכלוסייה גדולה נקראים במחקר "סירות הצלה". ניו זילנד נמצאה כבעלת הפוטנציאל הגדול ביותר לשרוד, בין היתר בשל מזג האוויר בה, יכולת ייצור האנרגיה שלה, אדמתה הפוריה והעשירה והאוכלוסייה הקטנה שלה באופן יחסי.

פרופ' ג'ונס מציין כי אומנם האנושות כבר חוותה התמוטטויות כלכליות, מגפות ואירועי רעב חמורים, אולם "היה לנו מזל שהדברים הללו לא התרחשו במקביל, אולם אין זה אומר שזה לא יכול לקרות בעתיד". עוד הוא הוסיף: "ככל שעובר הזמן ורואים עוד אירועים כאלה, אני נהיה יותר מודאג. לצד זאת, אני עדיין אופטימי שנלמד בהקדם מלקחי העבר וניערך טוב יותר להתמודד עם האיומים האלה". הוא הבהיר כי הוא מצפה ממדינות העולם, שמתאמצות להתגבר על מגפת הקורונה, להמשיך את מומנטום ההצלחה של ניצחון המגפה וכך להתקדם לעבר האתגרים הבאים שמאיימים עליהן.