מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב מצא כי בדומה לבני האדם עטלפי העיר שחיים בתל אביב אוהבים ליהנות מהשפע ומתפריט המזון העשיר שהעיר מציעה להם, לעומת עטלפי הכפר שגרים בבית גוברין מסתפקים במועט, ובסוג אחד של מזון בלבד. החוקרים מסבירים כי למרות התגברות תהליך האורבניזציה אשר מרחיק את רב בעלי החיים מהעיר, ישנם בעלי חיים אשר משגשגים גם בתוך התחום העירוני. כך לדוגמה, עטלפי הפירות. עטלפים אלו, בדומה לבני אדם, חיים במגוון סביבות מחיה – בעיר, בכפר ואף יש כאלו שניזונים בעיר וישנים בכפר. המחקר פורסם בכתב העת BMC Biology.

הסביבה העירונית שונה מהותית מהסביבה הכפרית מבחינת מגוון ונגישות המזון. למרות שבעיר מגוון העצים ביחידת שטח גדול יותר, ישנם אתגרים רבים שעטלפים צריכים להתמודד עימם כמו בניינים ובני אדם. זאת לעומת הכפר, שם לרב העצים מרוכזים במטעים ללא מחסומים, אך עם פחות מגוון - העצים הם ברובם מסוג אחד. בגלל השוני הסביבתי המהותי בפיזור ובמגוון עצי הפרי שבין העיר לכפר, אופי התנועה של העטלפים בעת חיפוש עצי המזון באזורים אלו הוא שונה.

מתוך "מונסון" (צילום: Nick Lyon)
עטלף השועל המעופף מעל נהר בצפון אוסטרליה | צילום: Nick Lyon

במחקר החדש החוקרים השווה את אופי התנועה של עטלפי הכפר ועטלפי העיר בזמן חיפוש מזון. החוקרים עקבו בעזרת מכשירי GPS זעירים אחרי עטלפים עירוניים וכפריים כדי לבדוק האם אופי התנועה שלהם בזמן חיפוש המזון מושפע מסביבת המגורים שלהם או מהסביבה שבה הם מחפשים מזון.

החוקרים מצאו כי כאשר עטלפי פירות ניזונים בעיר הם הרבה יותר חקרניים, הם נהנים מהשפע העירוני, מבקרים במגוון עצי פרי בכל לילה ורוצים לטעום מכמה שיותר מזונות מגוונים. לעומתם עטלפי הכפר מתמקדים בכל לילה בעץ פרי יחיד או שניים בלבד. בנוסף החוקרים מצאו גם כי בקבוצת עטלפי הכפר הלנים באזורים כפריים היו רבים שיצאו מדי לילה מהכפר לטובת חיפוש מזון בעיר ובתום הארוחה חזרו חזרה ללינה בכפר. עטלפים אלו, שניזונו בעיר וחזרו לכפר, היו בעלי אופי תעופה זהה, בזמן שהותם בעיר, לזה של העטלפים שחיים בעיר לאורך כל שעות היממה.

פרופ' יוסי יובל: "יעזור לנו במאמצי השימור של העטלפים" | צילום: יובל ברקאי

על פי ממצאי המחקר שנערך בהובלת תלמידת המחקר קטיה אגרט-ברג, בהנחיית פרופ' יוסי יובל, ראש ביה"ס סגול למדעי המוח, חבר ביה"ס לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים, ומוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב., החוקרים מעריכים כי גם עטלפים אשר חיים כל חייהם בסביבה כפרית יוכלו להתמצא בסביבה אורבנית ומתועשת. לטענת החוקרים, יש מיני בע"ח גמישים, שבהם יכולת ההתמצאות בסביבה חדשה ובלתי מוכרת כמו סביבה עירונית היא יכולת נרכשת.  מינים כאלה, בהם למשל עטלפי הפירות, יצליחו במקרים רבים להסתגל לחיים באזורים עירוניים.

פרופ' יובל: "כיצד בעלי חיים מתמודדים עם אורבניזציה היא אחת השאלות המרכזיות והחשובות במחקר האקולוגי כיום. הבנת אופן ההסתגלות של בעלי החיים לשטחים העירוניים יכולה לעזור לנו במאמצי השימור שלהם. השטח העירוני מתאפיין בקיטוע רב ויש לנו כיום הבנה מועטה בלבד כיצד בעלי החיים, במיוחד בעלי חיים קטנים נעים, ואף עפים, כמו העטלפים, בשטח כזה".