מחקר חדש מצא כי אם שמניקה את תינוקה במשך יותר מחודש מורידה את הסיכון לסוכרת הריון חוזרת ולניתוח קיסרי בלידה הבאה. במחקר, שהתקיים במערך הנשים והיולדות של המרכז הרפואי העמק שבעפולה, בחנו את השפעת ההנקה אצל נשים שלקו בסוכרת הריון על האפשרות לחלות בה גם בהריון הבא. איך זה התבצע? החוקרים ערכו השוואה בין קבוצת המחקר, שכללה נשים שסבלו מסוכרת הריון והניקו באופן בלעדי במשך חודש או יותר, לבין קבוצת הביקורת – נשים שחלו בסוכרת הריון ולא הניקו, או לחלופין הניקו אך הוסיפו פורמולה בחודש שלאחר הלידה. 

הממצאים מפתיעים ומעוררי תקווה: שיעור החזרה של סוכרת הריון בהריון הבא נמצא נמוך יותר באופן מובהק אצל נשים שהניקו באופן בלעדי במשך חודש או יותר, לעומת נשים שלא הניקו או הניקו והוסיפו פורמולה בחודש הראשון שלאחר הלידה. בקרב המניקות באופן בלעדי התגלה בנוסף כי שיעור הניתוחים הקיסריים בלידה הבאה נמוך יותר באופן מובהק בהשוואה לנשים שלא הניקו בבלעדיות.

אמא מניקה 3 (צילום: istockphoto)
אמא מניקה 3 | צילום: istockphoto

"סוכרת הריון היא תופעה שכיחה יחסית, המתרחשת בקרב כ-10-4% מהנשים ההרות", מסביר פרופ' ראיד סלים, מנהל חדרי הלידה במרכז הרפואי העמק. "ישנם סיבוכים עובריים ואימהיים רבים שעלולים להתרחש כשהסוכרת אינה מאוזנת. רמות סוכר תקינות מהוות תנאי יסודי להריון ולידה תקינים אצל נשים הסובלות מסוכרת במהלך הריונן".

"לעיתים נשים סוכרתיות נוטות ללדת תינוקות גדולים יותר ביחס לנשים שלא חלו בסוכרת", ממשיך פרופ' סלים. "במהלך לידת תינוקות גדולים, שמשקלם עולה על ארבעה ק"ג, ישנה שכיחות גבוהה יותר של סיבוכים. למשל קרעים בתעלת הלידה, לידות מכשירניות וניתוחים קיסריים. נשים עם סוכרת הריון נמצאות בסיכון גבוה לסוכרת מסוג זה גם בהריון הבא".

צוות החוקרים סיכם את המחקר בכך שהנקה היא הדרך הטבעית והיעילה ביותר להזין את הרך הנולד, משום שחלב אם מכיל את כל הדרוש לתינוק. "ממצאי המחקר שמראים יתרונות נוספים להנקה – משמחים ומרגשים", הם הוסיפו.