חצי משטח שוניות האלמוגים בעולם נעלם מאז שנות החמישים, נהרס על ידי ההתחממות הגלובלית, דיג יתר, זיהום והרס בתי גידול. ניתוח של אלפי שוניות ב-87 מדינות מעלה תמונה מבהילה בקשר למצבן העגום של שוניות האלמוגים. הריפים המרהיבים ומגוון מיני הדגים שחיים בהן בירידה, ירידה תלולה מאוד ואם זה לא מספיק - המגמה הזו צפויה להימשך כל עוד כוכב הלכת שלנו ממשיך להתחמם. על פי המחקר שפורסם בסוף השבוע בכתב העת One Earth, מגוון המינים בשוניות ירד ביותר מ -60% וכיסוי השטח הכולל של שוניות ירד במחצית בערך השירותים שהמערכות האקולוגיות האלה מספקות לאוכלוסיות האדם. 

שוניות האלמוגים מהוות מקור מזון חיוני למיליוני בני אדם ברחבי העולם, במיוחד לקהילות ילידים באיים שבהן דגים הם המקור העיקרי לחלבון מן החי. החוקרים אמרו כי בקהילות האלה - יש חשש ליציבות מקור המזון בעתיד הקרוב. סקירת הנתונים מ-3,582 שוניות ברחבי העולם כיסתה נתונים מדויקים מהתקופה שבין 1957 לשנת 2007, אבל המדענים סבורים שהמגמה העולמית נמשכת. טיילר אדי, חוקר שוניות מהאוניברסיטה בניופאונדלנד שהוביל את המחקר, אמר כי למרות שידע היטב שיש ירידה משמעותית במערכות האקולוגיות של שונית האלמוגים, הוא הופתע מהיקף הירידה העולמית: "שוניות האלמוגים הן בין המערכות האקולוגיות הרגישות ביותר על פני כדור הארץ ולכן הן הראשונות שחוות באמת את ההשפעות של שינויי אקלים. אנו רואים את צמצום השוניות הגדולות ביותר בפפואה ניו גיני, בג'מייקה ובבליז". החוקרים שמו לב כי הרכב המינים בשונית משתנה באזורים מסוימים, כאשר דגים שרגישים לשינויי הטמפרטורות נעלמים והמינים העמידים יותר הופכים לדומיננטיים.

אלמוגים במפרץ אילת (צילום: מעוז פיין, אוניברסיטת בר אילן)
צילום: מעוז פיין, אוניברסיטת בר אילן
איי מרשל אלמוגים (צילום: Raycrew)
צילום: Raycrew

ג'ון ברונו, אקולוג ימי מאוניברסיטת צפון קרוליינה ומחבר שותף של המחקר, אמר לגרדיאן: "לרוע המזל, המשכנו לאבד אלמוגים מרוב שוניות העולם מאז שהספקנו לרכז נתונים למחקר הזה. גלי החום הימיים מתעצמים במהירות, מה שמוביל לאירועי הלבנה תכופים וחמורים עוד יותר, כולל בכמה משוניות האלמוגים המבודדות והבתוליות בעולם". מחקר שנערך לאחרונה באיים הקאריביים מצא כי השוניות מצטמצמות בכ -0.25% בשנה. "במהלך השנים האחרונות השוניות בקריביים נפגעו על ידי הוריקנים ומחלות חדשות, שתי התופעות קשורות להתחממות האוקיינוס. למען האמת, התמונה הגלובלית של שוניות האלמוגים היא די עגומה", הוסיף ברונו. על פי הדיווח ב-ONE EARTH, האוקיינוסים בעולם ספגו יותר מ-90% מהחום שלוכדים גזי החממה וטמפרטורות המים הממוצעות ממשיכות לעלות עם התחממות כדור הארץ.

מצב האלמוגים באילת רע משחשבנו

בשבוע שעבר פורסם בדוח מפורט של המשרד להגנת הסביבה שנכתב לאחר ביצוע ניטור מעמיק באזור, נמצא כי במפרץ אילת יש אלמוגים שבורים, כיסוי חול שהורחף על ידי הגלים, וכן פגיעת פסולת חסרת תקדים בהיקפה. בשורה התחתונה: חלה הפחתה של כ-22% בשטח האלמוגים בשונית.

בהיבט מזג האוויר, כמה גורמים המשפיעים על בריאות הסביבה הייחודית: הראשון, עליית טמפ' המים בשנים האחרונות שהגיעה לשיא של 29 מעלות. נתון שמושפע באופן ישיר מאותם תהליכים המאיצים את מגמת ההתחממות הגלובלית ומאפיינים גם את האזור שלנו. נזכיר שגם זה קשור באופן ישיר לפעילות האדם ולזיהום האוויר ברחבי העולם. עליית טמפ' מי הים גורמת לשינוי בכמות נוטריאנטים שונים (חנקן וזרחן) ובכך מופר האיזון העדין בין המינים השונים שחיים בשמורה.

עוד נזכיר בהקשר זה את הסערה שהיכתה בעיר הדרומית במרץ 2020 וזרעה הרס רב בעיר כמו גם בשונית באופן ישיר. בהיבט הפסולת, במספר סקרי פסולת שבוצעו על ידי המרכז לחקר ימים ואגמים והמשרד להגנת הסביבה, נמצאה כמות פריטי זבל הגבוהה פי 1000 מריכוזי הפסולת בעומקים דומים בים התיכון. רוב פריטי הפסולת שנמצאו קשורים למתרחצים בחופים: כלים חד פעמיים, בקבוקי פלסטיק, שפורפרות קרם הגנה וכו. נמצאו גם פריטים שנסחפו באותה סערה שפקדה את האזור כאמור במרץ 2020.