פריצת דרך מדעית: צוות חוקרים מאוניברסיטת תל אביב הצליח לשקם פגיעה מוחית על ידי טיפול היפרברי (תא לחץ). על פי האוניברסיטה, זוהי הפעם הראשונה בעולם שבה טיפול שאינו תרופתי מוכח כיעיל במניעת תהליכים המובילים להתפתחות מחלת האלצהיימר. המחקר התפרסם היום (חמישי) בכתב העת Aging.

המחקר נערך בהובלת צוות החוקרים מאוניברסיטת תל אביב: פרופ' שי אפרתי, פרופ' אורי אשרי, ד"ר רונית שפירא, ד"ר פבלו בלינדר וד״ר אמיר הדני, מבית הספר סגול למדעי המוח ומהפקולטות למדעי החיים ולרפואה באוניברסיטת תל אביב וכן מהמרכז הרפואי שמיר.

לאחר ניסוי מקדים שנערך בבעלי חיים והראה תוצאות חיוביות, בדקו החוקרים את השפעת הטיפול גם בקרב בני אדם מעל גיל 65. לקבוצת הניסוי נבחרו משתתפים שסבלו מירידה בתפקודי המוח, בדגש על ירידה משמעותית בזיכרון, בשלב מקדים לאלצהיימר ולדמנציה. במסגרת הניסוי, קיבלה הקבוצה סדרה של 60 טיפולים בתאי לחץ שהתפרסו על פני כ-3 חודשים. על פי הממצאים, סדרת הטיפולים הובילה לשיפור של 16% עד 23% בזרימת דם למוח, לשיפור בזיכרון של 16.5% בממוצע, לשיפור בקשב ובריכוז של 6% בממוצע ולשיפור ממוצע במהירות עיבוד המידע של 10.3%.

"ממפים את הדרך לקראת מניעה"

"על ידי טיפול בבעיית השורש של ההתדרדרות הקוגניטיבית עם הגיל, אנחנו למעשה ממפים את הדרך לקראת מניעה", אמר פרופסור שי אפרתי, ממובילי המחקר. "ייתכן שרפואה היפרברית טומנת בחובה את ההזדמנות לחיות עם תפקוד מוחי גבוה ללא קשר לגיל הכרונולוגי. הרעיון הוא להתחיל בטיפולים לפני הופעתם של תסמינים קליניים לדמנציה, בשלב שבו נחסמים כלי דם ויורדת זרימת הדם ואספקת החמצן במוח - שיכול להופיע כבר בגיל צעיר יחסית".

פרופ' שי אפרתי (צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב)
הזדמנות לחיות עם תפקוד מוחי גבוה ללא קשר לגיל? פרופ' שי אפרתי | צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב

רפואה היפרברית היא צורת טיפול שבמסגרתה המטופלים שוהים בתאים מיוחדים, שבהם הלחץ האטמוספרי גבוה באופן ניכר מהלחץ בגובה פני הים, ובנוסף הם נושמים אוויר המורכב מ-100% חמצן. שיטת טיפול זו צוברת פופולריות שהולכת וגדלה שבשנים האחרונות, ומשמשת כבר כיום לטיפול במצבים רפואיים שונים.