בדרך כלל כששומעים את המושג ״התחממות גלובלית״ קל מאוד להבין ולקשר את הנושא לגלי חום קיצוניים, שרפות ענק ועם הבנה נוספת של תהליך היווצרות הסערות והסופות הגדולות: גם לאירועי ההצפות והשיטפונות הקשים שכבר נצפו כאן, ברחבי העולם, וכבר גבו קורבנות רבים.

לאחרונה, צוות חוקרים בין-לאומי, בעל נציגות מובהקת של חוקרי אקלים ישראלים באוניברסיטה העברית בירושלים, מצא כי אותו תהליך של התחממות מוביל בנוסף לעלייה בשכיחות תופעת אירועי הקור הקיצוניים בחורף. המחקר שהתפרסם בכתב העת היוקרתי science בהחלט מביא לנו הרבה כבוד, אך לצד גילוי מטריד ביותר.

גל קור בארה"ב (צילום: Moe Doiron, reuters)
גל קור קיצוני בארה"ב | צילום: Moe Doiron, reuters
גל קור, מזג אוויר קיצוני, קנדה (צילום: החדשות)
מזג אוויר חורפי בקנדה | צילום: החדשות

למחקר שותפים פרופ' יהודה כהן מאוניברסיטת MIT, פרופ' חיים גרפינקל וד"ר איאן וויט מהאוניברסיטה העברית בירושלים, פרופ' מתיו ברלאו ופרופ' לורי אגל מאוניברסיטת מסצ'וסטס. יחד הם בחנו נתונים שהתפרסו על פני 42 שנים. במהלך תקופת התצפית, בחנו החוקרים את השינויים במערבולות באזור החוג הארקטי והפריסה שלהן לאזורים הקרובים יותר לקו המשווה בעקבות שינויי האקלים.

נמצא כי מאז שנת 1979, אותן מערבולות צפוניות משנות את פריסתן, "נמתחות" ומרחיבות את תחומי ההשפעה שלהן בחורף אל אזור צפון אמריקה. כך נוצר מעבר של אוויר קר במיוחד אל אזורים שלא ״הכירו״ טמפ׳ נמוכות כל כך. גם החורף האחרון היה רווי באירועי קור קיצוניים בכל העולם, סיביר, אירופה, אסיה ואמריקה, כשהזכור ביותר היה בפברואר במדינת טקסס בארצות הברית. באותו גל קור, כמויות השלג חסרות התקדים גרמו לנזקים שנאמדים בכ-200 מיליארד דולרים. תוצאות המחקר מוכיחות שהעובדה שכדור הארץ מתחמם, לא תגן עלינו מהשפעות הרסניות של מזג אוויר חורפי קשה.

נהר שיקגו קפא (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות
_OBJ

פרופ' חיים גרפינקל השותף למחקר סיכם: "קיימת סתירה ארוכת שנים בין עלייה לכאורה של אירועי הקור הקיצוני בחורף בקווי הרוחב הבינוניים, בזמן שהטמפרטורות בעולם מתחממות. המחקר מסייע בפתרון סתירה זו. אירועי הקיצון באמצע החורף כבר אינם תירוץ לעיכוב בפעולה הדרושה בדחיפות להפחתת פליטת גזי החממה".

נזכיר שאת השפעות שינויי האקלים ראינו ביתר שאת בחודשים האחרונים עם אותן תופעות ברורות של התחממות גלובלית: שיטפונות, הצפות, שריפות וגלי חום בכל רחבי העולם. עם פרסום תוצאות מחקר זה מתברר שאכן יש הרבה מקום לחשוש מאותם אירועי קור הרסניים שגורמים גם הם לנזקים עצומים לרכוש ונפש. אירועים אלה, כך מתברר, קשורים באופן ישיר להשפעת זיהום האטמוספירה האדיר שאנחנו, בני האדם ברחבי העולם, אחראים לו.