שתי רעידות אדמה משמעותיות התרחשו בתוך שעות ספורות בהאיטי הענייה. המדינה ששוכנת באיים הקאריביים סובלת מאוד מרעידות אדמה חזקות כמו זאת שהתרחשה במדינה לפני כעשור וגבתה את חייהם של כרבע מיליון בני אדם. אמש (שבת) פקדה את האזור רעידה בעוצמה 7.2 בסולם ריכטר והובילה למאות הרוגים והרס רב, שעות לאחר מכן התרחשה רעידה נוספת אך בעוצמה חלשה יותר. למה דווקא אזור האיטי סובל מרעידות עוצמתיות ומה המצב בישראל? הנה התשובות של פרופ' שמואל מרקו, גיאולוג ישראלי מהחוג לגיאו-פיסיקה באוניברסיטת ת"א.

מה מוביל לרעידת אדמה?

רעידת אדמה היא שבירה שמתרחשת בפתאומיות בקרום של כדור הארץ. תדמיין סרגל מעץ שאתה מנסה לכופף אותו ואז בבת אחת הוא נשבר. אחרי השבירה מתחוללים גלים סיסמיים - מנקודת השבירה ועד לפני הקרקע. לאחר שמבנים חווים את הגלים האלה הם לא עומדים בזה ונשברים. רק רעידת אדמה יכולה להפיל בניינים. התנודות האופקיות גורמות להם לקרוס. השבירה נובעת מלחצים שמופעלים על הקרום כשהלוחות הטקטוניים זזים.

נזקי רעידת האדמה בהאיטי

באיזה תדירות הן מתרחשות?

השבירות האלה מתרחשות כל הזמן, כל דקה. אבל העוצמה של הרעידה היא לא קבועה והיא תלויה בגודל המשטח שנשבר וכמה לחץ היה קודם, כמה השתחרר וכמה החומר התנגד לתנועה. אם נחזור לסרגל העץ, אז תדמיין שאתה שובר שני סרגלים במקביל, תשתחרר אנרגיה כפולה וגם הכוח שאתה מפעיל הוא כפול. יש רעידות שרק מכשירים רגישים מרגישים ויש כאלה שעושות נזק אדיר.

רעידה בסדר הגודל שהייתה עכשיו בהאיטי, יש בערך 20 בשנה ומהן 4-3 הרסניות. אבל רובן ממש לא עושות כלום. חלקן הגדול מתרחשות בכלל בלב האוקיינוס או במדבריות. בקרום כדור הארץ שמתחת להאיטי יש תנודות ושבירות לעיתים תכופות יותר. הלוחות הטקטוניים שם הם כמו שתי רפסודות בלב הים. מתנגשות או מתחככות ביניהן. בהאיטי עובר גבול בין שני לוחות שגורמות להרבה מאוד רעידות, גם עוצמתיות מאוד.

מוקד הרעש יכול לעבור?

כדור הארץ כמעט שלא משתנה והוא בקושי זז. בטווח של אלף שנים הלוחות יזוזו מטרים בודדים וזה לא ישפיע על מוקדי הרעידות. אז בשביל שמוקדי הרעש יעברו למקומות חדשים נדרשים עשרות אלפי שנים. המהירות שבה הגלים שנוצרים בעקבות שבירת הלוחות מתקדמים היא בערך חמישה ק"מ בשנייה. אם אתה 10 ק"מ מהמוקד אז תרגיש אותה אחרי שתי שניות. קרום כדור הארץ הוא 35 ק"מ בתוך האדמה אז בכל מקרה אין לתושבי האיטי כמעט זמן להתגונן אבל בשביל זה יש מערכות שאמורות לסייע. גם חיזוק המבנים הוא פתרון חלקי, אבל במדינה ענייה ומושחתת כמו האיטי כנראה שזה לא יקרה.

רעידת אדמה בטורקיה (צילום: רויטרס)
רעידת אדמה בטורקיה | צילום: רויטרס

איך מונעים נזק?

אנחנו בונים מערכות להתראה מוקדמת ואנחנו מתבססים על זה שעוברות כמה שניות מרגע השבירה בקרום ועד הרעידה בפני כדור הארץ. המערכות שלנו ושל אחרים מאוד רגישות ויכולות לזהות תנודות בקרום כדור הארץ וככה לתת לכל מיני מערכות חשובות את האפשרות להגיב במהירות. זה יכול לעזור לעצור רכבת מהירה באופן אוטומטי, לנתק קווי חשמל ומצבורי גז כדי שאם הם יקרסו ייווצר כמה שפחות נזק. זה יכול להתריע בפני הכורים הגרעיניים שצריך להכניס את המוטות הרדיו-אקטיביים פנימה. אפילו טיפול לייזר לעיניים יופסק באופן אוטומטי אתה לא רוצה שהלייזר יתחיל לרעוד כשהוא ליד העין שלך. אלה כמובן מערכות אוטומטיות כי לאדם הפשוט אין די זמן בשביל להגיב. מעבר למערכות יש אפשרויות נוספות להגן על עצמנו.

מה קורה בישראל?

בישראל אזור הרעידות הוא בערך 100 ק"מ מזרחה מתל אביב. באזור הערבה ובקעת הירדן זה אומר שיש לנו שבע שניות לפעול וזה טוב. נוכל לעשות הרבה מאוד דברים. אבל לפני כן החוכמה היא לבנות נכון את הבניינים שלנו כדי שיהיו עמידים לרעידות. יש כאלה שאומרים שזה עניין של כסף אבל אין הבדל גדול במחיר, משהו כמו חמישה אחוזים. כשבונים בניין המהנדס מחויב להראות שהוא עמיד לרעידות אדמה, תקן 413 לעמידות בפני רעידות אדמה. הבניינים שבונים בארבעים השנים האחרונות יעמדו ברעידות אדמה גם חזקה. ובכל מקרה ההסתברות שתהיה רעידה חזקה היא לא גבוהה כל כך אבל היא קיימת בהחלט וצריך להתכונן.

פרופ' שמואל מרקו | צילום: כרמל בילו

אנחנו יודעים במאה אחוז שרעידה חזקה תקרה בישראל אבל את הזמן המדויק אנחנו לא יכולים למדוד. רעידה בעוצמה של האיטי מתרחשות פעם באלף שנים באזור שלנו. אבל גם רעידה חלשה הרבה יותר יכולה להיות הרסנית. אנחנו חייבים להתכונן. כמו שחוגרים חגורה ברכב, הסיכוי שיקרה משהו הוא קטן אבל אם יקרה זה יכול להיות אסון. בארץ יש מערכת התראה אבל היא עדיין בבנייה, ויכול להיות שתוך שנה היא תהיה אופרטיבית. לסיכום, מי שאומר שאנחנו בכלל לא מוכנים לא מדייק, גם מי שאומר שאנחנו מוכנים במאה אחוז לא מדייק.