"לא להתנשק ולא להתחבק", הנחה קבינט הקורונה, במה שמרגיש כמו דז'ה וו לשנה שעברה. אבל מתברר שכבר לפני מאה שנים, בעיצומה של השפעת הספרדית שהקיפה כשליש מאוכלוסיית העולם, התמודדו בתקשורת ובקרב מקבלי ההחלטות עם דילמות דומות - ואפילו חיפשו דרכים יצירתיות להפגין חיבה. רועי מנדל, התחקירן הראשי של חברת MyHeritage העוסקת בחקר היסטוריה משפחתית, צלל יחד עם חבריו אל ארכיון העיתונות של החברה כדי לבדוק כיצד התמודדו אז עם האתגר העצום שעמד בפני מיליוני אנשים ברחבי העולם מוכה המגפה – האיסור להתנשק.  

תתחילו לסנן

"אחד הפתרונות שהוצעו לנשיקה אינטימית היה לסנן את הפרטנרים, אבל באופן מילולי", אומר מנדל. "למשל, בעזרת אביזר דמוי מחבט טניס שולחן, עם רשת עטופה בחומר מחטא ופשוטה לניקוי". "מדענים מזהירים אותנו שנשיקות אינן היגייניות ועלולות להעביר מחלות", נכתב במגזין Popular Science שפרסם את הפטנט ב-1920. "רובנו מוכנים לקחת את הסיכון, אבל תמיד יש מי שמעדיף לנקוט משנה זהירות גם בנשיקה המושלמת".
 

מגזין Popular Science | קרדיט: MyHeritage

מנהג נפוץ ומיותר

ה-Daily News, אחד העיתונים הנפוצים שראו אור בפרת' שבמערב אוסטרליה, הקדיש במרץ 1919 טור שלם לנשיקה. בפירוט אמנותי כמעט הוא תיאר את הנשיקה הטהורה, את מה שהיא נועדה להיות - ואת הזילות שנוצרה כאשר הפכה לאקט חברתי ידידותי "רווח מדי, בעיקר בקרב בנות המין היפה". עוד נכתב כי כאשר הנגיפים אורבים לנו בכל פינה, "הגבר שברחוב והאישה שבבית" חייבים לנקוט זהירות. כדי להימנע מהסיכון של העברת נגיפים המשתקעים בפה ובגרון ומחכים להסתער על משטחים חדשים ולהתרבות בהם, הציבור נדרש לחדול מהמנהג ה"מיותר" הזה לפחות עד יעבור זעם. ויש גם המלצה שכנראה לא הייתה עוברת בימי קורונה: "אפשר להסתפק בלחיצת יד".

ה-Daily News | קרדיט: MyHeritage

משהו מצחיק אותך?

העיתון "סיאטל סטאר" פרסם בינואר 1919 מאמר דעה לפיו פעם לא לקחו את השפעת ברצינות, עשו ממנה בדיחה ואפילו פרסמו קריקטורות שהגחיכו את הפאניקה.  "ויסקי היתה התרופה המועדפת פעם ואנשים נהגו לשתות ולצחוק. אבל עכשיו  כולם יודעים שנשיקות אינן נושא לבדיחה עוד. גם לא השפעת".

"הסיאטל סטאר" | קרדיט: MyHeritage 

רק לחיילים מותר

במרץ 1919, בעקבות ירידה בתחלואת השפעת בסינסינטי, החליט ראש העיר ג'ון גלווין לשחרר את הרסן ולתת לציבור קצת חופש. 800 חיילי ארה"ב מאוהיו חזרו משדה הקרב באירופה בתום מלחמת העולם הראשונה ומישהו צריך לקבל אותם. רועי מנדל מספר כי "בכתבה שפורסמה בעיתון מרדיאן דיילי ז'ורנל במרץ 1919 דווח כי ראש העיר פנה לחיילים ואמר: 'לא עוד איסור על נשיקות. מעכשיו ניתן לכם הזדמנות לנשק את האחיות שלכם ואם מישהו יאמר לכם אחרת, אני מבטיח לכם שלא נאכוף זאת'. היה אז כבוד רב לחיילים".

עיתון "מרדיאן דיילי ז'ורנל" | קרדיט: MyHeritage 

ריחוק חברתי

ב-8 בנובמבר 1918 הוקדשו כל כתבות העמוד הפותח בעיתון המקסיקני El Nacional לזוועות השפעת הספרדית. בין היתר הופיעו שם 14 הנחיות בסיסיות למאבק במגפה, שלא פסחו על הנשיקה ודווקא לא צידדו הפעם בחלופה הידנית: "כשגברים לוחצים יד לשלום וכשנשים נותנות נשיקה, הנגיף עלול לעבור מאדם לאדם. חשוב להקפיד על כללי ההיגיינה".

העיתון המקסיקני El Nacional | קרדיט: MyHeritage 

העיתון המקסיקני El Nacional | קרדיט: MyHeritage 

לא לירוק בציבור

"אם אתם חייבים להתנשק, תתנשקו דרך ממחטה", קראו לציבור רשויות הבריאות בניו יורק עם התגלות המקרים הראשונים של השפעת הספרדית בעיר. "בדיווח ב-New York Sun באוגוסט 1919 הופיעו עוד מספר הנחיות, כמו להימנע משימוש בסכו"ם, בספלים ובמיוחד בכוסות זכוכית שלא נשטפו היטב, ולא לירוק במקומות ציבוריים", מסביר התחקירן הראשי של MyHeritage. 

New York Sun | קרדיט: MyHeritage 

חייבים לנשק? נשקו בעורף

על רקע הדיונים על חיסוני הילדים והעובדה שווריאנט דלתא מדבק במיוחד ומופץ במידה רבה על ידי הילדים, מעניינת במיוחד ההודעה בעיתון טיימס הראלד באוקטובר 1918. "עשרת הכללים להגן על ילדיכם מהשפעת", כותרתה. "תשאירו אותם בבית ולא ברחובות, שטפו להם את הידיים והפנים פי שלוש מהרגיל, תפסיקו להאכיל אותם באמצעות המזלג והסכין שלכם, אל תשתו מהכוס שלהם, תנו להם אוויר צח כשמזג האוויר טוב וכשקר בחוץ - תשאירו חלון פתוח, כל ילד צריך לישון לבד ולא יחד, תרחיקו מהם את הצעצועים שהם מכניסים לפה כי הם מפיצים את המחלה, תשמרו עליהם מכלבים ומחתולים חולים ותפסיקו לנשק אותם! אם אתם ממש חייבים לתת לילד נשיקה, תנו נשיקה בעורף, לא בפה!"

העיתון טיימס הראלד | קרדיט: MyHeritage 

עונש מידתי

"נוסף על דילמת המגעים והנשיקות, הרשויות עסקו גם אז בכיסוי האף והפה. ואם חשבתם שקנס של 500 שקלים על אי עטיית מסכה זה הרבה, מה תגידו על זה: צו מטעם מועצת העיר מזהיר כי מי שלא יעטה מסכה בציבור ימצא את עצמו בכלא, לא פחות", אמר מנדל. "רשויות הבריאות כבר אישרו את הצו והמשטרה ערוכה לאכוף אותו", נכתב באוקטובר 1918 ב-Evening News של לוס אנג'לס", מספר החוקר.    
 

ה-Evening News | קרדיט: MyHeritage 

חוכמת הליזול

ולקינוח, הנה גרסת האלכוג'ל של השפעת הספרדית: "במהלך המגפה", נכתב ב-San Francisco Examiner, "רבים הקפידו למזלם לחטא את בתיהם. אחרים החלו לנקוט אמצעי זהירות כשכבר היה מאוחר. רבים נכנעו לנגיף לאחר שהזניחו את ההגנה על עצמם, ויש שלא הצליחו לרכוש ליזול בגלל הביקוש הפתאומי. המגפה נגמרה, אבל היא נתנה לנו שיעור במוכנות. היא לימדה אותנו על החוכמה שבשימוש בליזול באופן קבוע".  

 ה-San Francisco Examiner | קרדיט: MyHeritage