קבוצת אסטרונומים בין-לאומית גילתה באמצעות טלסקופ מיוחד גלקסיה זעירה ועתיקה – גודלה מאית בלבד משביל החלב. הגילוי התאפשר הודות לתופעת העידוש הכבידתי, המאפשרת לזהות בחלל עצמים ממרחק גדול מאוד. חוקרים ישראלים מאוניברסיטת בן גוריון ליוו את התהליך ויצרו מודל מיוחד שאפשר לנתח את הגלקסיה וללמוד על מאפייניה. התגלית החדשה תסייע לחוקרים להבין את השלבים הראשונים של התפתחות גלקסיות.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

החוקרים זיהו את הגלקסיה החדשה, RXCJ0600-z6, באמצעות הטלסקופ ALMA שממוקם במדבר אטאקמה שבצפון צ'ילה. מדובר בגלקסיה "נורמלית" ביקום המוקדם, כלומר גלקסיה קטנה המייצגת את קבוצת הגלקסיות הראשונות ביקום. ניקולה לאפורט, עמית מחקר בכיר באוניברסיטת  קיימברידג', הסביר: "רבות מהגלקסיות ביקום המוקדם הן כה קטנות ורחוקות, כך שאינן בהירות מספיק כדי להתגלות אפילו על ידי הטלסקופים הגדולים ביותר".

עם זאת, החוקרים עשו שימוש בעדשת כבידה מיוחדת, המתבססת על תופעת העידוש שמאפשרת לטלסקופ לראות גלקסיות רחוקות ו"חיוורות" יותר – כאלה שהאור הנפלט מהן חלש מאוד ומקשה לזהות אותן. את המודל הממוחשב עבור עדשת הכבידה, שבעזרתו ניתן היה לנתח את הגלקסיה, בנו חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בראשות ד"ר עדי ציטרין מהמחלקה לפיסיקה.

הגלקסיה החדשה RXCJ0600-z6 (צילום: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), פוג'ימוטו ואח', טלסקופ החלל נאס"א/ESA האבל)
הגלקסיה כפי שנצפתה מבעד לעדשת הטלסקופ | צילום: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), פוג'ימוטו ואח', טלסקופ החלל נאס"א/ESA האבל

מדוע מדענים מעוניינים בכלל לחקור את הגלקסיות הקטנות הללו? על פי חישובים תיאורטיים וסימולציות מיוחדות, רוב הגלקסיות הראשונות הן קטנות וחיוורות, כך שזיהוי וניתוח שלהן יאפשר לקבל תמונה מלאה של היווצרות גלקסיות.

לדוגמה, הגילוי המפתיע ביותר עבור הצוות הוא העובדה ש- RXCJ0600-z6 מסתובבת, משום שבאופן מסורתי הגז בגלקסיות נחשב לבעל תנועה אקראית וכאוטית. הגלקסיה החדשה מצטרפת לכמה אחרות שנחשפו לאחרונה ואתגרו את הנחת המוצא הזו.

"נהדר לראות את המדע המתאפשר בעזרת תופעת העידוש הכבידתי בשנים האחרונות״, סיכם ד״ר ציטרין. ״שימוש בתופעת העידוש, בפרט עם טלסקופים חדשים הנבנים כעת כגון טלסקופ החלל ג׳יימס ווב, ודאי יובילו לעוד תגליות חדשות ומרגשות בשנים הקרובות״.