פקח רשות הטבע והגנים, שי קבסה, הצליח לתעד בסוף השבוע האחרון נחש מים משובץ שצד דג זהב בבריכה בצפון הארץ. קבסה סיפר: "הגעתי לאזור בשל קינון של טבלן גמדי שחי במים. זיהיתי שהנחש מגיע אל הקן, אבל לא ידעתי האם הוא ניזון גם מהטבלן וראיתי שההורה תקף את הנחש כשהוא התקרב לקן הגוזלים. התרגשתי מאוד מהרגע של התקיפה".

הנחש שתיעד קבסה הוא נחש מים משובץ (Natrix Tessellata) ממשפחת הזעמניים, והוא היחיד שחי בישראל מבין 1,500 המינים הידועים של נחש המים. הנחש נפוץ במקורות מים מתוקים בעיקר במרכז ובצפון הארץ, בביצות וליד ברזים דולפים. בעולם אפשר לראות אותו ביבשות אירופה ואסיה.

נחש מים משובץ בולע דג זהב (צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים)
נחש מים משובץ בולע דג זהב | צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים
נחש מים משובץ בולע דג זהב (צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים)
נחש מים משובץ, המין היחיד שחי בישראל | צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים

הנחש חי בעיקר במים ופעיל לאורך שעות. צבעיו הם בגווני אפור, חום וירוק וסימן ההיכר שלו הן נקודות שחורות משובצות, גודלו קטן עד בינוני ואורכו יכול להגיע עד 2 מטרים. מבנה גופו של הנחש מותאם לשהייה במים כך שעיניו אינן מישירות מבט קדימה אלא מסתכלות מעלה. גם הנחיריים של הנחש בולטים מעל המים והוא נחשב לבעל יכולות שחייה מצוינות. המזון העיקרי של נחש המים המשובץ הוא דגה או חלקי דגים, דו-חיים כמו צפרדעים, ראשנים וציפורים מתות.

 

נחש מים משובץ בולע דג זהב (צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים)
צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים

ברשות הטבע והגנים מרגיעים כי הנחש אינו מכיש ולכן אינו מסוכן לבני האדם. כשהוא מרגיש מאוים הוא מתגונן באמצעות הפרשת נוזל בעל ריח חריף של דגים מתים או חומר לבן דמוי צואה, מה שמרתיע את הגורמים סביבו. בנוסף, כדי להינצל מטרף, הנחש מעמיד פני מת ושוכב על הקרקע ללא תזוזה.