במקום מכות חשמל: שינוי מציל חיים בטיפול בצעירים שסובלים מבעיות לב. מחקרים בין-לאומיים שהתפרסמו לאחרונה עומדים לשנות דרמטית את אופן הטיפול באנשים הסובלים מבעיית פרפור פרוזדורים ובמיוחד עבור צעירים שחווים את התופעה. מחקר שפורסם בכתב העת הרפואי הנחשב New England Journal of Medicine מגלה כי צנתור של וריד הריאה יכול לצמצם משמעותית התקפי פרפור חדרים ולהקטין את הסיכון לשבץ מוחי ולתמותה.

שלושה אחוזים מאוכלוסיית ישראל סובלים מפרפור פרוזדורים, הפרעת קצב הלב השכיחה ביותר. ההפרעה טומנת בחובה סיכונים בריאותיים משמעותיים ובראשם סיכון גבוה עד פי 5 לשבץ מוחי. בנוסף פרפור פרוזדורים כרוך בשינויים מבניים בלב, בעליה בתמותה, בסיכון לאירועי אי ספיקת לב, אשפוזים חוזרים ודמנציה. רבים מקשרים את הבעיה עם סיכון להתקף לב ואינם ערים לכך שהסכנה האמתית היא עלייה משמעותית בסיכון לשבץ מוחי ולמוות. פרפור פרוזדורים עלול להיות תסמיני, אך במקרים רבים המטופל אינו חש בפרפור, והמופע הראשון עלול להיות שבץ מוחי. הפרפור עלול להתרחש באופן לא תכוף ולהופיע לסירוגין, אך גם עלול להתדרדר למצב קבוע.     

התפיסה הטיפולית שהייתה מקובלת במהלך השנים האחרונות התמקדה במניעת השבץ המוחי הנגרם מפרפור פרוזדורים על ידי מתן תרופות נוגדי קרישה ובמקרה הצורך שימוש במכות חשמל כדי להחזיר את קצב הלב הסדיר.

תוצאות מחקרים שפורסמו במהלך השנה האחרונה הראו כי נדרש שינוי מהותי בגישה הטיפולית. במחקר נבחנו נתונים של מטופלים שסובלים מפרפור פרוזדורים. קבוצה אחת עברה הליך של 'צריבת וריד הריאה' וקבוצה נוספת קיבלה תרופות לפי הסטנדרט הרפואי המקובל. ממעקב אחר הנתונים של החולים עלה כי אצל המטופלים שעברו את צריבת וריד הריאה חלה ירידה של כ-35 אחוזים בשיעור השבץ המוחי וירידה של כ-20 אחוזים בתמותה בעקבות הפרעת הקצב. הטיפול באמצעות צנתור נמצא יעיל כמעט פי שניים יותר מאשר השימוש הסטנדרטי בתרופות. 

אוהד גוטסמן, סובל מפרפור פרוזדורים בגיל 37

אוהד גוטסמן, 37 שמתגורר בקיבוץ כברי וסובל מהפרעת קצב סיפר בשיחה עם N12: "בגיל 23 חוויתי לראשונה התקף של פרפור פרוזדורים. זה קרה לאחר לילה רווי אלכוהול, הגעתי לחדר המיון ושם ניסו להסדיר את קצב הלב. התרופות לא סייעו ונתנו לי מכת חשמל כדי להחזיר את הפעימות לקצב סדיר. מאז אחת לכמה חודשים אני חווה התקף נוסף. בכל התקף כזה החיים שלי נעצרים, אני נשוי ואבא לילדים קטנים כך שזה הביא אותי כמה פעמים לסיטואציות לא נעימות מול בני משפחתי שנאלצו להזמין לי אמבולנס ולפנות אותי בדחיפות. לפני כשבועיים עברתי צריבת ורידי הריאה, הרופא הסביר לי כי ישנם 70 אחוזי הצלחה לצמצום ההתקפים ואני אופטימי שזה ישפיע גם עליי".

פרופ' רועי בינרט, שינוי בכללי המשחק | צילום: אוסף פרטי

פרופ' רועי בינרט, מנהל מרכז דוידאי להפרעת קצב וקיצוב במרכז הרפואי ע"ש שיבא הסביר: "פעולת הצריבה, הנקראת בלועזית אבלציה, הינה טכניקה שבה מוכנסים צנתרים אל העלייה השמאלית של הלב. בעזרתם מבוצע בידוד חשמלי לאזורים הסמוכים לורידי הריאה בהם נוצרת פעילות חשמלית לא תקינה, שגורמת לפרפור פרוזדורים. מדובר בפעולה פשוטה יחסית האורכת פחות משעה עם פרופיל בטיחות גבוה". פרופ' בינרט הוסיף: "המחקרים שפורסמו לאחרונה הם שינוי בכללי המשחק וגיים צ'יינג'ר מטורף לסטנדרט הטיפולי. אם עד היום חשבנו שאנשים שסובלים מפרפור פרוזדורים ולא חשים בתסמינים יישארו יציבים באמצעות טיפול תרופתי, כעת אנחנו מגלים שיש יתרון גדול בשימור של קצב לב תקין בשלב מוקדם כדי למנוע סכנות עתידיות".