בשנים האחרונות, תוצרת חקלאית רבה שנמכרת לנו מיובאת ממדינות שכנות ללא שום סימון. פעמים רבות, אנחנו, הצרכנים מרוויחים ממחירים נמוכים אבל למחיר הזה יש מחיר בפני עצמו. דוח של משרד הבריאות שחשפנו אמש (שלישי) מצא שבקרב יותר מ-50% מירקות שנכנסו משטחי הרשות הפלסטינית – נמצאו שאריות חומרי הדברה אסורים לשימוש או בריכוז המסכן את הבריאות.

"יש פה חריגות ברוב חומרי ההדברה וברוב הירקות שנדגמו", אומר פרופ' יונה אמיתי, מומחה להרעלות מקופת חולים מאוחדת. "אלה ריכוזים מאוד גבוהים, עד פי עשר ויותר מהתקן". בדיקות המעבדה איתרו חומרים מסוכנים כמו זרחן אורגני, האסורים לשימוש לחלוטין בישראל, ועל פי מחקרים פוגעים בהתפתחות ילדים, במערכת העצבים המרכזית, מגדילים במידה ניכרת את הסיכוי לחלות בסרטן וגורמים לבעיות קשב וריכוז.

הפגיעות החמורות הללו מסוכנות בעיקר לילדים שנמצאים בתקופה קריטית של גדילה והתפתחות. "הנזק העיקרי הוא למערכת העצבים המרכזית", מסביר פרופ' אמיתי. בדגימות שנלקחו מעשרות מלפפונים שהגיעו מהרשות הפלסטינית בחודש אפריל, נמצא ששני שלישים מהם הכילו חומרים אסורים.

חומרי הדברה מסוכנים ביותר ב-50% מהירקות  (צילום: N12)
חומרי הדברה מסוכנים ביותר ב-50% מהירקות | צילום: N12
חומרי הדברה מסוכנים ביותר ב-50% מהירקות  (צילום: N12)
חומרי הדברה מסוכנים ביותר ב-50% מהירקות | צילום: N12

אולם למרות המודעות לבעיה, אחד האתגרים של הצרכן הוא לדעת מהיכן מגיעה הסחורה שהוא קונה, דבר שכמעט ואין אפשרות לדעת אותו. מנכ"ל משרד החקלאות, ד"ר נחום איצקוביץ, אומר לנו כי "החקלאות הישראלית מקפידה על חומרי הריסוס השונים. התקן הישראלי מחמיר בהרבה מזה האירופאי ובטח של הסובבים אותנו".

בנוסף, משרד הבריאות והחלקאות מבצעים את הבדיקות בתוצרים רק אחרי שהם משווקים לציבור, וגם אחרי קבלת התוצאות הם לא מפרסמים אותן. "משרד הבריאות ומשרד החקלאות צריכים להתריע מפני שימוש בתוצרת הזאת", אומר פרופ' אמיתי. "כל עוד חומרי ההדברה הם בריכוזים כאלה גבוהים זאת סכנה חמורה לבריאות הציבור".

תגובת משרד הבריאות: בחינת תוצאות בדיקות שאריות חומרי הדברה בתוצרת שהובאה בחודשים ינואר-אפריל 2021 העלתה כי כ-50% מהתוצאות היו חריגות בגידולים חציל, מלפפון, עגבנייה, עלי גפן, פלפל חריף, קישוא ושעועית. בהתאם לנוהל האמור, ניתנה הוראה לעצירת הבאת הגידולים הנ"ל לישראל.

בהתאם להמלצות המקצועיות של שירות מזון ארצי במשרד הבריאות ליחידת הפיצו"ח, הורחבו הבדיקות המבוצעות במעברים וכעת התוצרת נבדקת בשתי שיטות, לקבלת תמונה רחבה לעניין שאריות חומרי הדברה. דו"ח שנתי מסכם יפורסם לציבור באתר שירות מזון ארצי כפי שנעשה לגבי תוצאות ניטור שאריות חומרי הדברה במזון הנדגם בשווקים בישראל.

לחברת "פרשוק" אין קשר לנאמר בכתבה והוידאו הוצא מארכיון של כתבה אחרת