לפני 60 שנה אדם אחד עשה מה שרבים עדיין לא העזו לחלום: יורי גגארין חוצה את גבול השמיים, שעד אז היה הגבול האחרון של האנושות, ומגיע לחלל עם החללית "ווסטוק", ומשלים הקפה שלמה סביב כדור הארץ לפני שהוא חוזר בשלום לארצו, ברית המועצות. יורי הפך לגיבור לאומי בעקבות אותה פריצת דרך מופלאה, וכיום ברחבי העולם חוגגים את ההישג שלו. הלילות סביב יום השיגור, 12 באפריל, הרי הם "לילות יורי", הפכו בשנים האחרונות לסיבה למסיבה ברחבי העולם. משרד המדע והטכנולוגיה יחד עם סוכנות החלל הישראלית עורכת פעילויות ברחבי הארץ ופותחת אותם לקהל הרחב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עשרה דברים שלא ידעתם על יורי גגארין:

  1. גגארין היה רק בן 27 כשיצא למשימת החלל.
  2. בדרך לשיגור, גגארין ביקש מנהג האוטובוס לעצור מפני שהיה חייב ללכת לשירותים. זה הפך למסורת ולפני כל שיגור הקוסמונאוטים מבקשים מהנהג לעצור ויוצאים לעשות את צרכיהם ואפילו מקפידים לעשות זאת על אותו הגלגל - אחורי ימני - בדיוק כמו יורי.
  3. לקפסולה שבאמצעותה המריא גגארין לחלל יכול היה להיכנס רק מי שגובהו פחות ממטר שישים, גובהו של יורי תאם לדרישות.
  4. במהלך טיסתו לחלל גגארין לא עשה דבר ואף הקפיד לא לגעת במערכות החללית.
  5. משך הזמן שבו הקיפה החללית "ווסטוק" את כדור הארץ: 108 דקות.
  6. עם שובו לאטמוספירה, יורי נחת בשדה תפוחי אדמה שם צפו בו סבתא ונכדתה.
  7. לאחר ששב לכדור הארץ, נאסר עליו להשתתף באימוני טיסה וכן במשימות חלל נוספות בשל חשש לחייו. לאחר כמה שנים הוחלט שישמש כטייס גיבוי לוולדימיר קומארוב במשימת סויוז 1 לחלל. אך לאחר שזו התרסקה וקומארוב נהרג, הוחלט סופית שלא ישתתף יותר באימונים לקראת משימות חלל.
  8. ב-27 במרץ 1968, גגארין ערך טיסת אימונים שגרתית יחד עם מדריך טיסה מנוסה, אך המטוס התרסק ושניהם נהרגו.
  9. על שמו של גגארין נקרא האסטרואיד מספר 1772 שהתגלה על ידי הקוסמונאוטית לודמילה צ'רניק בשנת 1968.
  10. ברחבי העולם ואצלנו, 12 באפריל הוא ליל יורי, אך בברית המועצות, מאז 1967, זהו "יום הקוסמונאוטים".

בין האירועים שיתקיימו:

ירכא

במרכז הדרוזי לחלל ע"ש אילן רמון יתקיים ערב שיורכב משתי הרצאות: תחילה הרצאה של פרופ' דוד פונדק ולאחר מכן תתקיים הרצאה בערבית "מיורי עד בראשית 2". במקביל, תועבר הרצאה מקוונת שבה יסופר על כוכבי לכת חוץ שמשיים והסיכוי למצוא תואם טוב לכדור הארץ. נוסף על כך, במהלך ההרצאות יתקיימו תחנות יצירה לילדים ותחנות בניית חליליות. בשעה 20:30 ניתן יהיה לצאת לתצפית כוכבים שתכלול הסבר על מפת השמיים.

מתי: יום שני, 12 באפריל, החל מ-17:30. הפעילות מיועדת לכל המשפחה ותועבר בשפות העברית והערבית. אין צורך בהרשמה מוקדמת.

החללית ווסטוק מלווה את גאגרין | צילום: חדשות RIA

באר שבע

במצפה הכוכבים של בית יציב תתקיים חוויה אסטרונומית. הציבור יוכל ליהנות מפעילות יצירה לכל המשפחה, התנסות בתוכנת הדמיית השמיים והיכרות מקרוב עם קבוצות הכוכבים וכוכבי לכת. בשעה 20:00 תתקיים תצפית הכוכבים. בנוסף, לנוכח מגבלות הקורונה תינתן האפשרות להצטרף לפעילות מקוונת המותאמות למסך המחשב הביתי וכן חדר בריחה לכל המשפחה.

מתי: יום שני, 12 באפריל, החל מ-18:30. הפעילות מיועדת לכל המשפחה, ההשתתפות באירוע הפיזי מותנית ברישום מראש ובכפוף להנחיות משרד הבריאות. משתתפים בני 16 ומעלה מחויבים בהצגת תו ירוק. המקום נגיש לבעלי מוגבלויות, למעט עלייה למצפה הכוכבים. אירוע מקוון: האירוע יתקיים גם במתכונת מקוונת באמצעות זום. למשתתפים באופן מקוון בשעה 20:00 יישלח קישור לחדר הבריחה.

להרשמה: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSesxD1lxInyEHQYIoWMoSq6t6rhfOyQCyB4Av49g-dCkug8g/viewform

טייבה

במרכז החלל טייבה תתקיים חוויה מיוחדת עם פעילות מקוונת הכוללת יצירת שעון שמש הולנדי, וחשיפה לאפליקציות שימושיות להיכרות עם החלל הרחוק: כיפת השמים, מערכת השמש ואפליקציות שימושיות בחקר מדעי. בנוסף תהיה הרצאה על תוכנית תב"ל (תלמידים בונים לוויינים) ובה תוכלו להכיר מקרוב את מבנה הלוויין, תהליך קליטתו והמשימה המדעית המיועדת לה.

מתי: יום שני, 12 באפריל, החל מ-20:30. הפעילות מיועדת לכל המשפחה, ותתקיים במתכונת מקוונת בשפה הערבית (פרטים נוספים יתפרסמו בעמוד הפייסבוק של המרכז).

הרצאות מקוונות

סיפורו של יורי גגארין והגשמת חלומות (בערבית)

בואו לשמוע על האתגרים בחלל, המוטיבציה להגשים את הבלתי אפשרי של השחקן הישאם סולימאן ("פאודה", "עבודה ערבית") והמורה ורכזת המדעים אמנה סמאר, שתעסוק בסיפורם של יורי גגארין, האדם הראשון בחלל, עם מסעותיהן של החלליות בראשית 1 ובראשית 2. במהלכה תוכלו לשמוע את סיפורו האישי של השחקן הישאם סולימאן - הקשיים שחווה לצד ההישגים, איך הצליח להגשים את חלומותיו כנגד כל הסיכויים ומהן שאיפותיו לעתיד. הישאם ואמנה ידברו ועל החוויות שחוו בדרך ויסבירו איך סיפורם מתחבר לסיפור של החללית בראשית.

כפיר דמרי והדרך להגשמת חלומות

הרצאה של כפיר דמרי, ממייסדי החללית בראשית, שהגיעה 58 שנים לאחר פריצתו הראשונית של יורי גגארין. במהלך ההרצאה השניים יספרו על המניעים להגשמת הבלתי אפשרי, האתגרים המגוונים של עולם החלל ומשמעות מרחיקת הלכת של ההישגים הללו. וכיצד אתגרים שנולדו מתוך מלחמה מובילים לאפשרות לשלום ובאיזה אופן כל זה מתנקז ליעד הבא והמסעיר של בראשית 2.

מתי: יום שני, 12 באפריל, ב-17:30. מפגש מקוון ואינו כרוך בתשלום אך נדרשת הרשמה מראש בקישור הזה. לנרשמים יישלח קישור.