ממשל ביידן מתחייב בשמה של ארה"ב לקצץ את פליטת גזי החממה בכ-50% עד 2030 – יעד שאפתני שנועד לעודד מדינות נוספות להציג גם הן יעדים חדשים לבלימת שינויי האקלים. הצעד הוצג בתחילת פסגת האקלים שנפתחה היום (חמישי) בארה"ב ותימשך ביומיים הקרובים בהשתתפות 40 מנהיגים מרחבי העולם, בהם גם ראש הממשלה בנימין נתניהו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הפסגה מגיעה כשארה"ב מבקשת להחזיר לעצמה את ההנהגה העולמית במאבק בהתחממות הגלובלית לאחר שהנשיא לשעבר דונלד טראמפ נסוג מהמאמץ הבין-לאומי לצמצם את פליטת הגזים הרעילים.

היעד השאפתי של הממשל מהווה אבן דרך חשובה בתוכנית הרחבה של ביידן והשליח הנשיאותי המיוחד לענייני אקלים ג'ון קרי להפחתת פליטת הפחמן בארה"ב עד 2050. המאמצים לעצירת התחממות כדור הארץ יעמדו בשנים הקרובות על סדר יומה של אמריקה וצפויים ליצור, לדברי ביידן, "מיליוני משרות עם שכר טוב לאמריקנים".

בייג'ין, סין: זיהום אוויר הפך את השמים לכתומים (צילום: רויטרס)
זיהום אוויר בסין. ארכיון | צילום: רויטרס

רפובליקנים רבים הביעו חשש שהמהלכים של ביידן יפגעו בכלכלה האמריקנית, מאחר שצמצום הפליטות בארה"ב צפוי להגיע מסגירת תחנות כוח מיושנות, וכן מצמצום השימוש במכוניות מזהמות ובאנרגיה מזהמת בכל המשק. עם זאת, ברשת CNN טענו שהבית הלבן עדיין לא הציב יעדים ממוקדים לתעשיות אלו. הרף החדש של ארה"ב לצמצום פליטת גזי החממה גבוה כמעט פי שניים מזה שהציב הנשיא לשעבר אובמה.

"שום עם לא יכול לפתור את המשבר הזה בכוחות עצמו ופסגה זו היא צעד בדרך לעתיד בטוח, משגשג ובר קיימא", אמר ביידן דקות לפני תחילת הפסגה. נציגי האיחוד האירופי שמשתתפים בפסגה הכריזו כי האיחוד יטיל מס על פליטת גזי חממה. נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו אמר בפסגה מדינתו תגיע לניטרליות אקלימית עד 2050. בכך חזר בולסונארו הימני על התחייבותו משבוע שעבר לסיים את כריתת היערות הבלתי חוקית עד 2030. לדבריו, המהלך יפחית את פליטת גזי החממה בברזיל בכ-50%.

כחלק ממאבקו בהתחממות הגלובלית, ביידן מקדם תוכנית תשתית בעלות של שני טריליון דולר שהוצגה לאחרונה. תוכנית זו מכילה אמצעים רבים שביכולתם להביא לצמצום פליטות הגזים בעשור הקרוב, כולל תקן אנרגיה נקייה להשגת אפס פליטה בתחום החשמל עד שנת 2035 ומעבר לתעשיית רכב מבוססת חשמל. הצעדים עליהם הכריז ביידן זקוקים לאישור הקונגרס כדי שיהפכו לנוהל מחייב.

כבר במהלך קמפיין הבחירות שלו התמקד ביידן התמקד בשיקום ההנהגה העולמית בתחום האקלים. קבוצות למען הסביבה, כמה ממנהיגי התאגידים, מזכ"ל האו"ם וממשלות זרות לחצו על הממשל החדש לקבוע יעד להפחתת פליטת גזי החממה ב-50% בעשור הקרוב כדי לעודד מדינות אחרות לעדכן את יעדי הפליטה שלהן. היום, שלושה חודשים לאחר כניסתו לבית הלבן, ביידן ביצע.