N12
פרסומת

המלחמה על המערה: פעילי איכות סביבה נלחמים לשימור מערת איילון

"זו תהיה בכייה לדורות": לאחרונה הוגשה לוועדה לתכנון ובנייה תכנית להצר את נחל איילון שבמסגרתה, מי תהום יוזרמו למערה הנדירה בכדי לאפשר את הקמתה של מסילת רכבת. כתוצאה מכך, המערה היפהפייה תושמד ואיתה גם כל בעלי החיים הנדירים שהתגלו בה

שמעון איפרגן​
פורסם: | עודכן:
מערת איילון
צילום: בועז לנגפורד
הקישור הועתק

בשבועות האחרונים מתנהל מאבק של רשות הטבע והגנים ופעילים למען הגנת הסביבה בתקווה למנוע פגיעה באחת המערות היפות בישראל. מדובר במערת איילון, הממוקמת במחצבת "רמלה-נשר", שהתגלתה בשנת 2006 ומעט מאוד מטיילים מודעים לקיומה.

"מדובר במערה נדירה שהיא מהיפות בעולם", סיפר חוקר המערות בועז לנגפורד. "גדלים בה מיני בעלי חיים שאין בשום מקום אחר ואם נהרוס אותה, זו תהיה בכייה לדורות". לאחרונה, הוגשה לוועדה לתכנון ובנייה תכנית להצר את נחל איילון על מנת לאפשר את הקמת מסילת הרכבת הרביעית.

מערת איילון
"אנחנו נעשה הכול כדי להציל את מערת איילון" | צילום: בועז לנגפורד

מערת איילון
המערה התגלתה לראשונה בשנת 2006 | צילום: בועז לנגפורד

על פי התכנית מי התהום שבנחל יועברו לתוך המחצבה כדי לאפשר את הקמת המסילה. משמעות הדבר היא הרס מערת איילון ומותם של בעלי החיים הנדירים שחיים בתוכה.

אחד מבעלי החיים שהתגלו במערה הוא סוג של עקרב בשם "ישראחנין", הקרוי על שם החוקרים שגילו אותו. "העקרב הזה הוא תגלית ברמה עולמית", ציין לנגפורד. "כבר יותר מעשר שנים שאין גישה למערה, למעט חוקרים שהורשו להיכנס אליה פעם בחודש כדי לחקור את בעלי חיים שנמצאו שם".

פרסומת

הוועדה פנתה לציבור הרחב להגיש את התנגדותם לתכנית בטרם חבריה ידונו אם לאשרה או לדחותה. בעקבות זאת, מאות פעילי סביבה ורשות הטבע והגנים הגישו התנגדו ליישום התכנית, וביקשו למצוא פתרון חלופי כדי להציל את המערה.

מערת איילון
עקרב "ישראחנין", הקרוי על שם החוקרים שגילו אותו | צילום: בועז לנגפורד

מערת איילון
הוועדה פנתה לציבור הרחב להגיש את התנגדותם לתכנית | צילום: בועז לנגפורד
פרסומת

"אנחנו נעשה הכול כדי להציל את מערת איילון", הוסיף לנגפורד. "הרבה מומחי מערות בעולם תומכים במאבק שלנו לשימורה. רק מי שביקר בה ומבין בתחום יודע שזו המערה היפה והנדירה בארץ". במהלך השבועות הקרובים תתקבל החלטה בעניין.